onsdag 31 oktober 2012

Årets kock seminfinal 13/11 i Uppsala - finalisterna klara - Husmor Lisa bjuder på minihamburgare av Lundkovallkött på plats!

Nu är de första tolv kockarna utvalda för att tävla i första semifinalen i Årets Kock 2013 i Uppsala den 13 november. Rafflande spännande och som Officiell Årets kockblogg för Arla följer jag naturligtvis finalerna. Fina rätter på lokala råvaror! En viss besvikelse infinner sig dock över att det inte är en enda kvinna på listan, trots lista på 100 kvinnliga kockar och fler sökanden. Får väl hoppas på nästa släpp 6 november... 
Lundkovall eller Natt & Dag


Husmor Lisa är på plats under semifinalen - i ett samarbete med Lundkovallkött som jag ofta lagar med. Jag lagar upp smakprover - mina populära minihamburgare med vinkokt lök från Ljusterö, Husmor Lisas hemkokta ketchup & prisbelönt kittost från Löfsta Gårdsmejeri. Lundkovall (Natt & Dag) är en typisk ängsorkidé som växer mycket på åkrarna runt Norrtälje där Lundkovallkött skapats i ett samarbete mellan ett antal kvinnor som driver mindre köttgårdar. Djuren betar fritt och köttet hänger länge, det skapar en kvalitet som är unik. Jag älskar att det är kvinnlig företagsamhet inom köttbranschen!



Tolv semifinalister tävlar i Uppsala 13 november, och tolv tävlar i Jönköping den 20 november. Vilka kockar som tävlar i semifinalen i Jönköping offentliggörs den 6 november. Jag gillar särskilt att det dyker upp så mycket lokala råvaror i rätterna, Husmor Lisa uppskattar särskilt skärgårdskalvrygg, Mälargös och värmdölingon som kommer här från skärgården och omgivningarna runt Stockholm. Vad kål 3.0 eller "renlav" är ser jag grymt mycket fram emot att se.... vego!? 

De 12 semifinalisterna i Uppsala 13 november och deras tävlingsrätter:

Jimmi Eriksson, Pontus Group, StockholmSkärgårdskalvrygg med lardo och som korv serveras med gratinerad potatispuré, lökar och värmdölingon samt ölsky

Richard Poland, Och himlen därtill, StockholmBlodduva bakad i tall och havre, blodkorv med krispigt äpple, palsternacka x3, lökar på tallkvistar, duvsky med svampkaraktär samt enbärsmyltade hjortron.

Anders Dahl, Hufvudsta Gård Mat och Möten, SolnaKyckling från Hagby gård med betor, morot och kål

Johan Backeus, restaurang Lux, StockholmSpishalstrad gös från Mälaren med fänkål, syltad tomat och lake samt inkokt havskäfta och forellrom

Bosse Johansson, Thoresta Herrgård, BroKål 3.0 2012

Daniel Räms är med igen, starkt
Daniel Räms, Räms Mat & Gastronomi, StockholmKryddstekt rådjur från Sörmland med säsongens svamp, gruyère fylld med marmelad på Åkeröäpplen och pumpa från Gotland






Lagbergs fina rödbetsrätt 2012,
nu är Robert Hedman från Görväln med
Robert Hedman, Görvälns slott, JärfällaKryddstekt svensk dovhjortsrygg och skuren korv smaksatt med
Himmelsraften

Andreas Filipsson Printz, Cloud Nine Food & Cocktails, StockholmKyndelfylld kaninrulle, korv på kaninlår och bovete. Svenska höstsmaker med svamp, färska tranbär och sherrysås

Johan Laiti, Hemmagastronomi Matstudio, LuleåRenlav

Mikael Svensson, restaurang Eik Savoy, OsloGrillad ytterfilé av dovhjort från Svanöya serveras med brynt ekologisk grädde, dillinfuserat höstäpple, rostad havre och lök på två vis samt dillsmör

Markus Westh, Griffins Steakhouse, StockholmVariation på kanin från Vreta kaningård serveras med gula morötter, rostade hasselnötter, äpple och mörk buljong

Patrik Jonsson, Hufvudsta Gård Mat och Möten, Solna”Viltrubbad” älg med kål, äpple, lök och svamp

Alla bidrag till Årets Kock 2013 bedömdes anonymt av en jury bestående av ett 20-tal av Sveriges mest välmeriterade kockar. Först när resultatet av juryns arbete var klart offentliggjordes namnen bakom tävlingsrätterna. Tävlingsuppgiften var att kreera en valfri varmrätt, med enda villkoret att den måste innehålla en mjölkprodukt förutom smör.
 
Juryn smakar förra året

Årets uttagningsjury bestod av: Fredrik Eriksson (juryns ordförande), Årets Kock 1987, Långbro värdshus, Älvsjö, Markus Aujalay, Årets Kock 2004, ordförande i föreningen Årets Kock, Winterviken, Stockholm, Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, Dahlbom på Torget, Åre, Karin Fransson, Hotell Borgholm, Öland, Håkan Thörnström, Thörnströms kök, Göteborg, Elisabeth Johansson, Mediamat, Stockholm, Henrik Nordström, Restaurang Lux, Stockholm, Magnus Ek, Oaxen Krog, Mörkö, Stefan Karlsson, Årets Kock 1995, Fond, Göteborg, Malin Söderström, Moderna Museet, Stockholm, Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm, Anders Vendel, Vendel Restauranger, Malmö, Magnus Lindström, Årets Kock 2003, Swedish Taste, Göteborg, Melker Andersson, Grupp F12, Stockholm, Karl Ljung, Årets Kock 1999, Stureplansgruppen, Stockholm, Andreas Hedlund, Årets Kock 2002, Hedlund mat och vin, Stockholm, Cajsa Johansson, Cajsas kök, Uppsala, Jonas Lundgren, Restaurang Jonas, Stockholm, Paul Svensson, Paul Svensson Mat, Stockholm samt Pontus Frithiof, Pontus Frithiof Group, Stockholm.

De båda semifinalsegrarna får varsin plats i finalen. Ytterligare åtta kockar går vidare på poäng till Sista chansen i Göteborg den 28 november där de tävlar om de återstående fyra finalplatserna. Totalt är det sex kockar som gör upp om titeln Årets Kock 2013 i Stockholm den 8 februari 2013.

För ytterligare information:Hanna Halpern, general Årets Kock: 070-555 82 82
Anna Gustafson, presschef Årets Kock: 076-116 43 31
www.aretskock.se


Följ också:Klas Lindberg, Årets Kock 2012 under hans vinnarår på www.aretskockbloggen.se

Årets Kock på twitter #aretskock

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen