måndag 22 oktober 2012

Husmor Lisa värmde vegetarianerna med Caponata på Miljöfestival i Vaxholm

Husmors blommor alltid med - även i skolkök
I början av hösten besökte miljöfestivalen Future Perfect Vaxholm. Nuförtiden åker inte ungdomarna på musikfestival utan på miljöfestival - hur coolt är inte det tycker husmor - och här var det föreläsningar och work-shops om framtidens hållbara samhälle, djs och mycket "chilling out". Alla festivalens deltagare var vegetarianer och ganska många veganer.


Fredrik, en rolig man att arbeta med
Några olika matprofiler var inbjudna att laga mat på festivalen. Husmor Lisa kockade två luncher och deltog i en work-shop om att vara matentreprenör med en grön idé. Andreas Hedlund, Årets kock 2002 samt Vaxholmsbo lagade en måltid, och en ny rolig bekantskap är Fredrik Kämpenberg som ledde det lag av skolkockar som vann silver i OS i matlagning! Han är en rolig prick, vi är båda ketchupkokare och vi hade mycket att prata om i köket när han kockade middag och jag kockade lunch. Vi lagade i skolköket på Norrbergsskolan här i Vaxholm.
Sara Nilsson basade över köket
Här steks zucchini
Kostchefen i Vaxholm tycker ju inte att man kan laga mat i skolkök på Husmor Lisas sätt, nämligen från grunden utan tillsatser och med riktiga råvaror - men än en gång visade jag att det går visst.

Suredgsbröd i bitar blir stommen
300 hungriga festivaldeltagare fick äta den här CAPONATA:n och efter mycket raw food och ett ypperligt kallt väder var deltagarna mycket glada med den här rätten, den tog slut i ett slurp & många tackade för den goda maten. Jag tänkte att vegetarianer kan behöva lite god stark ost och rejält bröd, det visade sig vara en lyckoträff. Jag hade dock otroligt proffsig hjälp, här är några av volontärerna som skar grönsaker och bröd åt mig. Detta är en fantastisk rätt för att ta hand om gammalt torrt surdegsbröd, jag har fått den i Italien och det är verkligen gott. När jag serverat den är det många som inte är vegos som inte ens tänker på att den är vego. Alla ingredienser var ekologiska, inhandlades på min 100% ekologiska grossist.

Husmor Lisas Caponata (10 pers)
Ingredienser:
1,5 liter hela ekologiska tomater (köp ej metallburk snälla du) eller en del färska skållade om du hinner!
2 lökar
1 zucchini
1 aubergine
4-6 vitlöksklyftor
1/2 dl socker (efter smak, beror på sötman i tomaterna)
1 kruka basilika
1/2 flaska vin
1 dl olivolja
4 brödskivor, gärna för torrt och hård surdegsbröd
2 dl riven parmiggiano reggiano 24 mån
Svartpeppar, salt

Gör så här:
* Skiva löken och zucchinin
* Skiva aubergine och salta, lägg på lutning på en plåt eller skärbräda i ca 10 minuter
* Krama ur aubergine, fräs alla grönsakerna i olivoljan tills de är mjuka
* Häll på vin, krossade tomater, basilika och låt puttra ca 20 min på låg värme
* Riv parmiggianon i fina strimlor (det går bra med Västerbotten eller Svecia)
* Skär brödet i grova kuber
* Har du tid kan du rosta eller grilla brödet innan du häller i det i maten (vi grillade i storugnen en stund)
* När såsen har kokat ihop och har en fin smak smakar du av med salt, peppar och socker. Pressa i vitlöken med press. Häll i bröd och ost och låt det stå och dra en stund.

Mangare!


Caponatan puttrar i kokgryta

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen