torsdag 25 oktober 2012

Husmor tipsar på Släng inte maten - spara torrt bröd och gör egna fiskpinnar!

Husmor Lisa har lagat upp ett antal restrecept på vad du kan göra av matresterna i din kyl för Konsumentföreningens sajt Släng inte maten. Här är ett av tipsen, släng inte torrt bröd!

Ett av husmors bästa trix för att slippa slänga mat är att göra ströbröd på gammalt, torrt bröd. Det går bra med alla surdegsbröd, ljusare brödsorter, skorpor och rostbröd. Eller varför inte ett sött ströbröd för efterrätter? De riktigt mörka är lite svårare. Jag samlar dem under en kökshandduk (se till att inte ha mjukt bröd i plastpåse, då möglar de) och när jag har en laddning så kör jag dem i min bakmaskin med kvarn eller river på rivjärn. Förvara i glasburk eller torrt i papperspåse.
Du kan göra mycket med eget ströbröd, bland annat egna fiskpinnar (barnen älskar dem, du slipper tillsatser och det går snabbt, se recept), panerade fläsk- eller kalvrätter eller bara blanda i en tomatsås! Supergott.


Släng inte gammalt bröd om det inte har möglat!

Ingredienser, 4 pers:

4 st fiskbitar i lämplig storlek, exempelvis sej, lax, torsk eller annan vit fisk
1 ägg
½ dl vetemjöl
2 dl ströbröd
Sesamfrön eller andra goda frön
2 msk smör och lite rapsolja
Örtsalt

Gör så här:

  • Blanda ägget med lite vatten, vispa lätt
  • Lägg ströbröd på en tallrik, mjöl på en och äggblandning på en
  • Salta fiskbitarna, doppa dem först i mjöl, därefter i ägg och sist i ströbrödet
  • Stek på medelhög värme i cirka 3-5 minuter på varje sida (beror på tjocklek) i smör och rapsolja. Servera med potatismos, kokt potatis eller ris. Gärna en kall sås till.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen