tisdag 6 november 2012

Höstens smaker - svensk rapsgriskotlett med syrad äppelsås & squash samt Andreas Hedlunds fina fläskkorv


Husmors rapsgriskotlett med syrad äppelsås
Nu intas köttdiskarna av svensk rapsgris. Det är en innovation som Scan tagit fram på begäran av restaurangbranschen och Husmor Lisa har fått tillfälle att prova produkterna och laga mat på dem. Jag deltog bland annat i en lunch på Restaurangakademin där Andreas Hedlund, Årets kock 2002, hade lagat några goda rätter.

Köttet och de olika charkprodukterna är väldigt goda och ett bra alternativ till danskt uselt griskött på stackars grisar som står med stag i sidan hela livet. En svensk gris får både ha knorren kvar och får en stor härlig yta att föda kultingar på!

Andreas & team förbereder lunchen
Andreas berättar att Scan har utvecklat den här produkten som en önskan från restaurangbranschen. Genom att grisarna får svensk kallpressad rapsolja i fodret så mår de bättre och köttet blir mjällt, mjuk och saftigt. Dessutom får det en annan fettsammansättning med mer Omega 3.

Du som har lite svårt att äta för tufft griskött, prova de här produkterna!

Bara riktiga råvaror i dessa köttbullar
Men förutom att det  smakar gott så tar sig Husmor förstås en titt på innehållsförteckningen! Detta är ett gott föredöme, på charkprodukterna såsom färdigstekta köttbullar, falukorv, varmkorv och prinskorv uppbådar sig fantastiskt trevlig läsning. Uteslutande naturliga ingredienser, inga eller få tillsatser. Scan har verkligen ansträngt sig att lyssna på konsumenternas krav på bra, fina produkter. Testade på de kräsna färdigmatsbarnen och det var med högsta betyg godkänt.


Här kommer ett nytt recept på rapsgrisen, en finfin fläskkotlett som jag serverade med absolut sista squashen i grönsakslandet därtill. Rapsgriskotletten är ovanligt mör och mjuk i smaken så du behöver inte preppa den för att den ska möra etc. Peppra kotletterna med vitpeppar det är en bortglömd pepparsort som jag vill slå ett slag för.

RAPSGRISKOTLETT, äppelbalsamico, rösti på rotfrukter & stekt squash, 4 personer

4-6 rapsgriskotletter
1 dl äppelmos alternativt 2 äpplen och 2 msk socker
1 msk äppelcidervinäger
1 msk balsamico
1 squash
2 potatisar, 1/4 rotselleri och 1 palsternacka
1 lök
2 msk grädde
2 msk riven ost gärna med smak
Smör och olivolja att steka i
Salt, vitpeppar
Örtkrydda exempelvis oregano eller kyndel

Gör så här:
* Ta fram rapsgriskotletterna ur förpackningen, salta och peppra
* Blanda äppelmos med vinäger alternativt riv äpplet och blanda med socker/vinäger. Ge ett snabbt uppkok och låt stå.
* Riv potatis & rotfrukter samt lök på det grova på rivjärnet, krama ur vattnet. Salta och peppra, blanda med ost och grädde. Kläm ihop rill en plätt och stek i olka och smör ca 5 minuter på medelhög värme på varje sida.
* Värm upp en panna rejält. Stek samtidigt kotletterna ca en minut på varje sida så de får färg.Lägg på äppelmossåsen. Låt sedan vila en stund i pannan med ett lock.
* Fräs då squash i skivor snabbt i lite olivolja och salt.
* Lägg upp allt på en tallrik och njut.

Andreas Hedlund, också från Vaxholm precis som Husmor Lisa, hade på lunchen gjort en hederlig fin fläskkorv! Min favorit, jag älskar ju den här typen av korvar. Jag som har rötter i Värmland och är uppväxt på fin värmlandskorv med grovkornig senap älskar den här sortens fin, mild korv. På rapsgrisen blev det extra mört och fint. Serverad med en krämig majo och en fin gem sallad därtill med en marinerad gurka. Gött!

Ett tips om du bor i västra Sverige är att åka förbi Nossebro och köpa charkmästare Gustaf Eriksons grynkorv som vann guld i Chark-SM. Den är grym!

Så här gör du Andreas fläskkorv:

Fläskkorv
300 g fläskfärs eller fläskkarré av rapsgris
1 dl köttbuljong eller vatten
Salt
Vitlkö, riven
Svartpeppar
Svinfjälster
Smör

Gör så här:
Mal karrén i en köttkvarn eller mixa i foodprocessor. Se till att allt har samma temperatur. Blanda ihop korvsmeten. Fyll svinfjälster, koka pp vatten med salt i, lägg i korven och låt koka 1 minut, stäng sedan av värmen och låt ligga kvar till innertemperatur 68 grader (det tar ett tag). Ta upp och bryn i smör. Kyl och skär i skivor (eller servera varm med grovkornig senap).

Vi fick också denna fläskkotlett fylld med bacon, med marinerade grönsaker, jordärtskockspuré samt en tomat- och skysås:
 
Det finns julskinka också. I en undersökning som Scan gjort visar det sig att just julskinka är svenskarnas julbordsfavrorit. Rapsgrisskinkan vann guld på Chark-SM. Husmor kokar förstås helst själv skinkan, denna är färdigkokt men jag tycker vi äter för lite kokt skinka till vardags, julskinka kan ätas när som. Förra veckan hade jag en catering där jag serverade skivor av den färdigkokta julskinkan - som snart finns i butik - med ett lätt kanelstekt äpple. Ett toppentillbehör till skinka. Stek äppelbitar snabbt i smör, kanel och en gnutta socker.

- Vi är väldigt glada och stolta över att vår nya julskinka av rapsgris vunnit titeln Svensk Mästare på Chark-SM. Ett ypperligt bevis på produktens höga kvalitet och smak. Rapsgrisen blir på helt naturlig väg mörare och smakrikare samtidigt som den får en nyttigare fettsammansättning, säger Christina Wennerbo, produktchef Scan.

Sveriges bästa charkprodukter koras på Chark-SM utifrån noga ställda kvalitetskrav. Juryn gör blindtest, inga varumärken eller förpackningar delges, varken innan eller under bedömningen. Scans julskinka av Rapsgris vann titeln Svensk Mästare i klassen julskinka.

Så här fint kan svenska grisar ha det, detta är en ekologisk bonde i Enköpinstrakten! Vi ska vara stolta över vår svenska djurhållning, reglerna är tuffare än i övriga EU men det är bra. Betala mer för grisköttet, fall inte för superbillig dansk fläskfilé i disken. Du får vad du betalar för...

2 kommentarer:

Christer sa...

Helt underbar vacker och god mat du lagar :)

Lisa Lönner Pulkkinen sa...

Tack Christer, kul att höra! Välkommen åter!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen