Höstens smaker - svensk rapsgriskotlett med syrad äppelsås & squash samt Andreas Hedlunds fina fläskkorv
Husmors rapsgriskotlett med syrad äppelsås |
Köttet och de olika charkprodukterna är väldigt goda och ett bra alternativ till danskt uselt griskött på stackars grisar som står med stag i sidan hela livet. En svensk gris får både ha knorren kvar och får en stor härlig yta att föda kultingar på!
![]() |
Andreas & team förbereder lunchen |
Du som har lite svårt att äta för tufft griskött, prova de här produkterna!
![]() |
Bara riktiga råvaror i dessa köttbullar |
Här kommer ett nytt recept på rapsgrisen, en finfin fläskkotlett som jag serverade med absolut sista squashen i grönsakslandet därtill. Rapsgriskotletten är ovanligt mör och mjuk i smaken så du behöver inte preppa den för att den ska möra etc. Peppra kotletterna med vitpeppar det är en bortglömd pepparsort som jag vill slå ett slag för.
RAPSGRISKOTLETT, äppelbalsamico, rösti på rotfrukter & stekt squash, 4 personer
4-6 rapsgriskotletter
1 dl äppelmos alternativt 2 äpplen och 2 msk socker
1 msk äppelcidervinäger
1 msk balsamico
1 squash
2 potatisar, 1/4 rotselleri och 1 palsternacka
1 lök
2 msk grädde
2 msk riven ost gärna med smak
Smör och olivolja att steka i
Salt, vitpeppar
Örtkrydda exempelvis oregano eller kyndel
Gör så här:
* Ta fram rapsgriskotletterna ur förpackningen, salta och peppra
* Blanda äppelmos med vinäger alternativt riv äpplet och blanda med socker/vinäger. Ge ett snabbt uppkok och låt stå.
* Riv potatis & rotfrukter samt lök på det grova på rivjärnet, krama ur vattnet. Salta och peppra, blanda med ost och grädde. Kläm ihop rill en plätt och stek i olka och smör ca 5 minuter på medelhög värme på varje sida.
* Värm upp en panna rejält. Stek samtidigt kotletterna ca en minut på varje sida så de får färg.Lägg på äppelmossåsen. Låt sedan vila en stund i pannan med ett lock.
* Fräs då squash i skivor snabbt i lite olivolja och salt.
* Lägg upp allt på en tallrik och njut.

Ett tips om du bor i västra Sverige är att åka förbi Nossebro och köpa charkmästare Gustaf Eriksons grynkorv som vann guld i Chark-SM. Den är grym!
Så här gör du Andreas fläskkorv:
Fläskkorv
300 g fläskfärs eller fläskkarré av rapsgris
1 dl köttbuljong eller vatten
Salt
Vitlkö, riven
Svartpeppar
Svinfjälster
Smör
Gör så här:
Mal karrén i en köttkvarn eller mixa i foodprocessor. Se till att allt har samma temperatur. Blanda ihop korvsmeten. Fyll svinfjälster, koka pp vatten med salt i, lägg i korven och låt koka 1 minut, stäng sedan av värmen och låt ligga kvar till innertemperatur 68 grader (det tar ett tag). Ta upp och bryn i smör. Kyl och skär i skivor (eller servera varm med grovkornig senap).
Vi fick också denna fläskkotlett fylld med bacon, med marinerade grönsaker, jordärtskockspuré samt en tomat- och skysås:


Sveriges bästa charkprodukter koras på Chark-SM utifrån noga ställda kvalitetskrav. Juryn gör blindtest, inga varumärken eller förpackningar delges, varken innan eller under bedömningen. Scans julskinka av Rapsgris vann titeln Svensk Mästare i klassen julskinka.
Så här fint kan svenska grisar ha det, detta är en ekologisk bonde i Enköpinstrakten! Vi ska vara stolta över vår svenska djurhållning, reglerna är tuffare än i övriga EU men det är bra. Betala mer för grisköttet, fall inte för superbillig dansk fläskfilé i disken. Du får vad du betalar för...
Kommentarer