Från bloggare till husmorskock & hemmakrögare

Gott nytt matår med Husmor Lisa
 
Husmor bjuder på kakor
Jaha då ska man summera husmorsåret. Från hemmakock till matbloggare och nu hemmakrögare -  omvandlingen som började med en kronhjortbiff med roquefort & rotselleribakelse samt en tomat & sparristimbal i Halv åtta hos mig är nu en hemma hos mig-krog. Ja ok då, egentligen började det väl på köksgolvet när jag var fem år och mamma hittade mig lagandes trerätters gourmetmiddag - och så har det varit hela livet. Maten har alltid tagit stor plats.
2012 blev första året då jag lagar mat på heltid. Nu står ett godkänt restaurangkök färdigt härhemma i villan i skärgården. Jag gör cateringuppdrag på lokala råvaror från Roslagen, odlar och producerar mina egna matprodukter och nu startar jag krog hemma i vardagsrummet (nu är jag månadens krogprofil i Nöjesguiden).

Sigrid Bárány & Tom Sjöstedt
skär skinka
Jag hoppas du följer med på nästa matår med husmor. Bloggen har många besökare och mina nyårsmenyer har toppat i år, bland annat provlagningen av Viktor Westerlinds nyårsmeny eller min egen meny från förra året med Oxfilé, fikon och gåslever

Jag är så tacksam för min matresa 2012 och därför kändes det extra bra att vara med bland Sveriges bästa kockar och koka gröt till förmån hemlösa i Kungsträdgården den 21 december - ett arrangemang för Stadsmissionen skapat av världens bästa Johan Turesson på Motvalls.


Jag och matkungen




Matbloggen och Årets kock-uppdraget för Arla har tagit mig runt i matsverige - matresor, vin- och ölprovningar, mängder av matlagning med giganter som Klas Lindberg, Mattias Dahlgren, Andreas Hedlund, Stefano Catenacci, Niklas Ektedt & många fler. Några rätter som inte försvinner från näthinnan är Stefanos vongole med koriander eller Andreas Hedlunds fläskkorv. Den sotade kon med rotselleriravioli, gräddfil och vit sparris som Klas lagade på Arla Guldko var nog årets höjdpunkt. Eller kanske Dahlgrens tryffelpizza med Creme Fraiche...  Jag har också fått användning för min supernäsa i uppdrag som att prova ostar för Arla eller skapa recept till olika kaffe- och tesorter för Löfbergs Lila.

Och mer matlagning på riktigt i samband med Årets kock blev det när jag serverade mina äppelträrökta miniburgare med vinkokt lök, kittost från Löfsta & Husmor Lisas ketchup för Lundkovallkött i LRFs område på Årets kock semifinal i Uppsala. Kul att så många uppskattade dem, de satte tydligen sina spår då Landshövdingen i Uppsala mindes dem...  

Fredriks vackra tallrik, upplagd av moi...
Praktik hos proffsiga Fredrik Lagberg på Görvälns slott var otroligt kul. Hans kalvbräss med Royale på Svecia och grön sparris var sjukt god och har också inspirerat mig att laga olika sorters Royale (se min Royale med Västerbotten & trattkantareller dekorerad med ätbara blommor från trädgården). Fredriks rätter är alltid så fantastiskt vackert upplagda och finurliga kombinatioiner, ser fram emot när han är med i Årets kock igen. 
 
Tallrik med Husmors blommor
 på Stadshuskällarn

Jag har fått se mina nordiska perenna örter, ätbara blommor och svamp plockad i Bogesundsskogarna användas på Stadshuskällaren av Andreas Hedlund, årets Nobelkock, och som också bor i Vaxholm.
Jultomtarna i Vaxholm serverar
julbord, foto Peter Nerström








Andreas betyder mycket för min utveckling - lär mig alltid något nytt när jag träffar honom. Vi har ju också engagemanget för skärgårdens smaker gemensamt. Senast lagade vi jultallrik på enbart lokala råvaror på torget i Vaxholm den 15 december - några dagar efter att han lagat Nobelmiddagen... Det är fantastiskt hur god maten blir när man gör det med riktigt hantverk och använder helt lokala råvaror av fin kvalitet.


Husmor Lisas harsyrepesto och ruccolapesto
Jag är mathantverkare och gick i november en utmärkt kurs i grönsaksinläggningar på Eldrimner med franska experten Christèle Droz-Vincent från Jura, deltagit på Mathantverksdagar med mera. Att lägga in grönsaker på ett hållbart sätt är en utmaning då man inte använder socker och grönsaker har högre PH än bär - till skillnad från sylt måste man arbeta mer med konserveringsmetoderna om man inte vill använda tillsatser.

Den utmaningen antar jag självklart och specialiserar mig nu på grönsaksinläggningar. 


Har kokat säkerligen 4-500 flaskor av min populära ketchup på färska närodlade tomater, äpplen och egna kryddor. Den har sålt slut hela året här ute i Vaxholm och har delats ut till kockar och bloggare. Under nästa år ska distributionen ökas och fler kunna köpa. En ny typ av ketchup i lyxförpackning verkar uppskattas!









Husmor Lisa & Marie på Löfsta
Jag har också expermineterat med rökning och torkning. Då jag startade Bondens egen Marknad i Vaxholm har jag fått många nya bondevänner, bland annat ysterskan & f d rymdforskaren Marie Backrud-Ivgren på Löfsta gårdsmejeri.  Vi har tävlat i Matverk Uppland tillsammans med Andreas Hedlund och osten Rökt Röd Klara, rökt på mina äppelträd kapade av min far, Professor Lönner i Sågade trävaror, är nu Upplands Kronjuvel.

Upplands kronjuvel: Äppelträrökt kittost med grön tomatmarmelad
 
De ätbara blommor jag dekorerade tallriken med i audition



Alltid i huckle - även på audition
Upplevde förra året också ett för mig av fysiska skäl besvärande men roligt kval till Sveriges Mästerkock där jag både hann svimma av ett par gånger, stycka en kyckling illamående och kallas för "något ur en pilsnerfilm" samt "nya Karin Fransson" av Per Morberg och Leif Mannerström. Det går dock inte alltid som man tänkt sig, och det sista jag lagade var ett sauterat kycklinglår fyllt med vinkokta rotfrukter, bacon, kycklinglever och hjärta, serverat till vinkokta linser med rotfrukter, kyckling, hårdfrästa trattkantareller & bacon.
Sigrid på besök &
jag bjuder på Risotto
med kantareller
och purpurbasilika
Men förutom roliga minnen fick jag nya vänner & hann lära mig att stycka en kyckling av Marcus Aujulay bl a.
Framförallt hamnade jag i den ständiga väntan under kvalet i Gävle bredvid en kvinna som jag snabbt blev bra vän med - Sigrid Bárány - och som sedan med finess & fantastisk mat kammade hem titeln. Sigrid och jag har mycket matutbyte och i hennes nya mediaintensiva liv så får jag äran att laga god husmorsmat till henne då och då.

Jag har pluggat en högskoleutbildning i Matens kemi, praktiserat i olika kök, läst på teknik, gått utbildning i Livsmedelshygien. Att laga mat till många är inte alltid samma sak som att laga till några. Det passar mig  dock väldigt bra. Så nu delar jag tiden mellan trendspaningar/föreläsningar, receptskrivande, odling och matlagning.

Västerbotten Royale med trattkantareller
& anisbasilikablomma
Som ni nu märker har jag gjort så mycket spännande att jag inte lika mycket tid att skriva recept som jag brukar. Ingen julkalender i år exempelvis! Men det sker mer i verkligheten just nu. Vill du prova min mat live så går det numera. Att ha tillstånd att servera min mat till andra känns underbart och jag är rörd över allt beröm jag fått för hur maten smakar.
Gåslever, hemodlad cornichon & fikon
 
 
 
 
 
 
Med odlingarna av gammaldags kryddörter, ätbara blommor och ekologiska grönsaker rakt utanför dörren och med vattnet framför fönstret kan man nu vid ett fåtal utvalda tillfällen komma hem till mig och äta en säsongsbaserad, helt närproducerad meny. Menyn är det som finns att få tag på just nu. Man äter på slitna ärvda möbler och min mormors roliga dukningar. Jag började ju min resa med Halv åtta hos mig så varför inte hemmakrog? 

Utsikt från vardagsrummet
Råvarorna hämtas i trädgården, från bönder i trakten eller från mitt sortiment av traditionella nordiska inläggningar. Precis som man gjorde förr - jag sköter hela förädlingskedjan från jord till bord. Jag vill se råvaran växa eller köpa den från någon bonde jag känner.
Min trädgård
Är det inte dags för lite riktiga husmödrar i sina bästa år i krogbranschen? Husmorsmetoderna och matlagningen lärde jag mig av min något omoderna mor, vi var nog de enda på 70- och 80-talen som kokade sylt och lade in gurkor. På 90-talet var jag definitivt ganska ensam om det, särskilt som singel i mediebranschen.. 
Närproducerat julbord











Den tionde december hade jag premiär för min hemmakrog. Hemlagad, egenodlat och totalt närproducerat julbord från skärgården.




MENYN: Kalvsylta på kalv från Östervåla, Paté på Lundkobvallkött med min ättiksgurka med hemodlade senapsfrön, äppelträrökt Fogdölax, vaktelägg från Tjärdalen, ostar från Rindö & Löfsta gårdmejeri med mia marmelader. Husmors goda hemodlade grönkålspesto och så klart julkryddade rödbetor, örtkryddad snaps mm.

Jag i mitt kök,
foto av matbloggerskan Kinna Jonsson
Här droppade det in trevliga matmänniskor under hela dagen. Trevligt värre och jag är glad att så många kunde komma. Räknade ut att det nog bara var dijonsenap, ättika och socker som kom från längre bort än Uppsala... Ja och så sillen förstås.



Jag satt i en debattpanel om Gastronomisk utveckling i Skärgården 5 december och då sa Eskil Erlandsson att man alltid har varit mångsysslare för att kunna överleva i skärgården. Alltid när jag träffar folk härute så har de en 2-3 olika företag, så jag kanske inte är så underlig med min kretsloppsidé i alla fall...  

Gå in på  www.husmorlisa.se och läs mer om Husmor Lisa.

Kommentarer

Wow! Jag blir så himla imponerad och inspirerad av dig Lisa! Vilket engagemang! Jag skulle önska jag hade ett uns av din drivkraft!Keep up the good work!