fredag 15 februari 2013

Leif Mannerström: lite för mycket syra & picklat i en för övrigt fantastisk tävling

Han har stor genomslagskraft, giganten Leif Mannerström (länk till videon på YouTube). I min intervju med honom precis före galabanketten på Årets kock så har han under dagen inte hört talas om några söta rödvinssåsersåser, och på middagen så går han upp på scen och återigen förkunnar sin avsky för detta fenomen. Ja, där var det sista gången vi såg det i Sverige, och jag håller med honom  - varför ha socker i något som är så gott? Det var tydligen enligt Leif en göteborgskock som startade trenden. Leif kan nog vara rätt säker på att det är helt slut med den nu.

Vilken nivå på professionell matlagning i Sverige! Fantastiskt hantverk
Daniel Räms vinnarröding
Det är stor skillnad att döma här i Årets kock och i Sveriges Mästerkock. "Det är en helt annan nivå, detta är riktiga proffs. Det blir bra ändå till slut med Mästerkockarna" säger Leif. I intervjun säger Leif som varit domare i runt 20 Årets kock att han tyckte att det här var den bästa hittlls - framförallt var maten fantastiskt god och hantverket extremt bra, vilken nivå vi har på maten i Sverige.

- Det är jämnt, återväxten är tryggad. Det kommer nya, fantastiskt duktiga kockar hela tiden, säger Leif. Inget slafs här, det är ordning och reda i köken, säger han och ger en liten, liten pik i rutan till Per Morberg.... 

Slutet för syratrenden?
Men ska Leif, som dömde rödingen dvs den planerade tallriken, ändå säga något så är det lite för mycket syra och picklat för hans smak. Det är något syrat på alla tallrikar, inte översyrat men ändå finns det där.

- Det är ju modernt just nu men lite för mycket för min smak, säger Leif.

Ska vi gissa på att det kanske är nästa trend som Leif tar död på? Nja, jag vet inte, han verkar inte lika kritisk mot detta ändå som mot de sockrade rödvinssåserna. Dock verkar det som om juryn vill lite mer back to the roots i form av enklare tallrikar, renare smaker och kanske mindre rökning (de fick inte rökspån i råvarukorgen vilket flera var besvikna på) och mindre syrat, trots den starka trenden mot våra skandinaviska inläggningsmetoder. Husmor som jobbar mycket med rökning och syra och älskar det kan ändå tycka att det är viktigt att använda det där det passar och inte hela tiden, i alla sammanhang. Särskilt som syra är svårt att kombinera med vin.

Mer öl i glasen?
Där har vi ju Fredrik Spendrup och Spendrups som tillsammans med kocken Karl Jung med flera har arbetat på att lyfta fram ölet som måltidsdryck (se intervju med honom här) och möta syra/rökningstrenden. Ölet passar bättre med rökt och syrat. Vore kul att se lite fler blandade dryckespaket framöver, där ölen kommer in vid förrätter med rökt och syrat, sen kan huvudrätten hållas utan syra?

Tack, Leif för en rolig intervju.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen