tisdag 26 februari 2013

Nytt nummer av Isabellas ute - Afternoon tea med laxsandwich och hjärtans-fröjdpesto


Afternoon tea med laxsandwich & Hjärtans fröjd-pesto
Nu är nytt nummer av Husmor Lisas favorittidning ISABELLAS ute i butikerna - där finns bland annat världens bästa trädgårdskalender med återvinningstips om du odlar, och i detta nummer är det förstås frösådd på schemat. Dessutom om hur du bygger växthus av gamla fönster (står på Husmors att göralista) samt underbart reportage om att baka småkakor.

Och här är Husmor Lisas recept i spalten Smått och Gott:
Snart vår på min trappa
Efter en härlig dag ute i snön eller nu kanske till och med första trädgårdsdagarna är det härligt med en klassisk Afternoon tea! Har du tur har du lite begynnande kryddgrönt i fönstret nu, jag har basilika tidigt och gör första peston. Jag producerar ständigt nya pesto och till en kopp te är det skönt med något syrligt fräscht - därför skapade jag den här underbart syrliga fräscha peston på grönmynta och citronmeliss – eller hjärtans fröjd som den så vackert kallas - fräscht till grönt äpple och en skiva lättrökt eller gravad lax, här får vi i oss både vitamin, mineral och Omega 3 som vi så väl behöver nu.  Gott med grönt eller rött te.

Recept på 1 smörgås – Afternoon tea för en funkar också fint!
* 1 skiva surdegsbröd * 1 msk smör * 1 kruka citronmeliss * 1 kruka mynta förslagsvis grönmynta * 2 msk olivolja * 1 citron * 1 tsk äppelcidervinäger * 1 skiva gravad eller rökt lax (eller annan fet fisk som du har hemma) * 1 tsk smetana * 1 äpple * krasse eller vad du har i fönstret * Svartpeppar från kvarn

Gör så här:
Bred smöret på brödet. Grilla brödet i en grillpanna. Skölj kryddorna noga, kör dem och olja, vinäger och saften av ½ citron med handmixer. Skär ett par skivor grönt äpple i små stavar * Lägg upp lax och Smetana på brödet, ringla pesto och kryddgrönt över, äpple bredvid, peppra med kvarn. NJUT!

Kul fakta: Det sägs att citronmelissen har många goda effekter bland annat för matsmältningen och verkar lugnande. Produktiv är den också för den självsår sig överallt.

Husmor Lisa gör pesto på olika grönsaker och säljer.
Här är en fantastiskt grönkålspesto på min egenodlade grönkål och Löfsta gårdsmejeris fina hårdost Carl Oscar (den har vunnnit guld i SM i mathantverk). Under våren kommer olika andra spännande pesto efterhand beroende på vad som blir färdigt i mina odlingar. BESTÄLL på min hemsida: http://www.husmorlisa.se

 

 

 

 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen