Små runda mini-bites till Afternoon Tea! Husmor matchar smaker med Kobbs te
Afternoon tea är en sådan där trevlig, engelsk tradition som är lätt att ordna hemma med vänner och familj.
När jag fick i uppdrag av Kobbs te att skapa några goda smaker till deras fina fruktiga tesorter skapade jag de här lite mer lätt-gjorda varianterna på restaurang-lyxiga bites. De ska vara
krämiga och bakelseliknande. De passar fint i smaken till SÖRGÅRDSTEET som är gjort med svart vinbärs- och rosenblad och har fruktiga smaker av rabarber, jordgubb och passionsfrukt.
Ett vackert fat är ett måste. Med ett fruktigt te som Sörgårdste passar sandwich med lax
och sparris, efter det en söt bakelse på kolabotten med passionsfrukt som möter
upp de tropiska frukterna i teet. De är runda för att få till den äkta
bakelsekänslan.
Sandwich-bites
med lax, cream cheese & sparris
Recept,
4 personer:
4
ljusa brödskivor
1 dl
cream cheese
4 skivor rökt eller gravad lax
1 citron
4 gröna sparrisar
Krasse
Svartpeppar från kvarn
Gör så här:
* Koka
upp vatten och koka sparrisen i fem minuter, ta upp med hålslev och spola
direkt i kallt vatten. Håll väl kyld.
* Rosta
brödet lätt. Ta ut rundlar med en kaffekopp eller timbalring.
* Tvätta
citronerna noga, riv av lite skal utan att få med det vita. Blanda cream cheese
med citronsaft från halva citronen och skalet. Bred på brödet, lägg laxskivan så
snyggt du kan ovanpå.
* Skär
sparrisen i cirka 4 cm långa bitar, en med knoppen och en utan. Släng det hårda
längst ned.
* Dekorera
med klippt smörgåskrasse och en bit sparris samt en sparrisknopp. Servera gärna
med en citronklyfta och peppra rikligt.
Mini-bakelse med
passionsfruktsgrädde på kolabotten
Ingredienser:
Botten:
100 gram smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk sirap
1 dl rågflingor (eller havregryn)
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl vispad grädde
4 passionsfrukter
1 vaniljstång
½ dl florsocker
Chokladkronor:
50 gram mörk choklad
Gör så här:
·
Ta fram smöret en stund före
·
Vispa smör, vaniljsocker och socker pösigt (lättast
med bakmaskin)
·
Häll i sirapen
·
Rör ihop gryn, mjöl och bakpulver i en annan skål
·
Rör till sist ned mjölkblandningen i smöret till en
smet
·
Tryck ut smeten på ett bakplåtspapper, cirka 0,5 cm
kaka
·
Grädda 10-12 minuter på 200 grader
·
Direkt, ta ut ringar från smeten med hjälp av
kaffekopp eller timbalring. Lägg upp med spade på galler.
·
Vispa grädden relativt hårt. Halvera
passionsfrukterna och skrapa ur innehållet. Blanda i grädden och florsockret.
Skrapa ur vaniljstångens innehåll och blanda samman allt (skalen till
vaniljstången kan du spara och använda till smaksättning). Lägg i spritspåse
som du ställer in en stund i kylen.
·
När bottnarna kallnat, spritsa en gräddtopp på varje
rundel.
·
Gör eventuellt chokladkronor: smält chokladen i
vattenbad och med en toppig sked, bred ut kronor på ett smörpapper. Ställ in i
kylen. Dekorera med kronorna.
Extragott kallt te: Bubblig
tedryck
Mixa 1 dl kallt te och 1 dl frysta hallon och 2 msk socker. Häll
i ramlösa.
Kommentarer