tisdag 16 april 2013

Små runda mini-bites till Afternoon Tea! Husmor matchar smaker med Kobbs te

Afternoon tea är en sådan där trevlig, engelsk tradition som är lätt att ordna hemma med vänner och familj.
 
När jag fick i uppdrag av Kobbs te att skapa några goda smaker till deras fina fruktiga tesorter skapade jag de här lite mer lätt-gjorda varianterna på restaurang-lyxiga bites. De ska vara krämiga och bakelseliknande. De passar fint i smaken till SÖRGÅRDSTEET som är gjort med svart vinbärs- och rosenblad och har fruktiga smaker av rabarber, jordgubb och passionsfrukt.  
 
Ett vackert fat är ett måste. Med ett fruktigt te som Sörgårdste passar sandwich med lax och sparris, efter det en söt bakelse på kolabotten med passionsfrukt som möter upp de tropiska frukterna i teet. De är runda för att få till den äkta bakelsekänslan.
 
 
 
Sandwich-bites med lax, cream cheese & sparris

Recept, 4 personer:
4 ljusa brödskivor
1 dl cream cheese
4 skivor rökt eller gravad lax
1 citron
4 gröna sparrisar
Krasse
Svartpeppar från kvarn
Gör så här:
* Koka upp vatten och koka sparrisen i fem minuter, ta upp med hålslev och spola direkt i kallt vatten. Håll väl kyld.
* Rosta brödet lätt. Ta ut rundlar med en kaffekopp eller timbalring.
* Tvätta citronerna noga, riv av lite skal utan att få med det vita. Blanda cream cheese med citronsaft från halva citronen och skalet. Bred på brödet, lägg laxskivan så snyggt du kan ovanpå.
* Skär sparrisen i cirka 4 cm långa bitar, en med knoppen och en utan. Släng det hårda längst ned.
* Dekorera med klippt smörgåskrasse och en bit sparris samt en sparrisknopp. Servera gärna med en citronklyfta och peppra rikligt.
 
Mini-bakelse med passionsfruktsgrädde på kolabotten
Ingredienser:
Botten:
100 gram smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk sirap
1 dl rågflingor (eller havregryn)
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl vispad grädde
4 passionsfrukter
1 vaniljstång
½ dl florsocker

Chokladkronor:
50 gram mörk choklad
Gör så här:
·         Ta fram smöret en stund före
·         Vispa smör, vaniljsocker och socker pösigt (lättast med bakmaskin)
·         Häll i sirapen
·         Rör ihop gryn, mjöl och bakpulver i en annan skål
·         Rör till sist ned mjölkblandningen i smöret till en smet
·         Tryck ut smeten på ett bakplåtspapper, cirka 0,5 cm kaka
·         Grädda 10-12 minuter på 200 grader
·         Direkt, ta ut ringar från smeten med hjälp av kaffekopp eller timbalring. Lägg upp med spade på galler.
·         Vispa grädden relativt hårt. Halvera passionsfrukterna och skrapa ur innehållet. Blanda i grädden och florsockret. Skrapa ur vaniljstångens innehåll och blanda samman allt (skalen till vaniljstången kan du spara och använda till smaksättning). Lägg i spritspåse som du ställer in en stund i kylen.
·         När bottnarna kallnat, spritsa en gräddtopp på varje rundel.
·         Gör eventuellt chokladkronor: smält chokladen i vattenbad och med en toppig sked, bred ut kronor på ett smörpapper. Ställ in i kylen. Dekorera med kronorna.
Extragott kallt te: Bubblig tedryck
Mixa 1 dl kallt te och 1 dl frysta hallon och 2 msk socker. Häll i ramlösa.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen