Kål - vår underbara, vackra svenska basgrönsak

Kål. I samarbete med Klostra Handelsträdgård skapar jag matrecept utifrån olika grödor. Du som är matintresserad och vill börja odla - Klostra är ett suveränt företag där du kan köpa plantor som är färdiga för utplantering eller omplantering. Dessutom har de färdiga sammansatta trädgårdar för dig som vill göra det (hyfsat) lätt för dig. Men du. Odling är aldrig och kommer aldrig vara lätt. Det är det som är det härliga, en aktivitet som är utomhus och lite av en utmaning för kroppen. Att odla sin egen mat är bra för själen!

Nyttig. Jag odlar olika kålsorter varje år och på min blogg återfinns många kålrecept. Har man läst om Matens kemi som jag har så blir man kålfreak - kål är både anticeptiskt (särskilt vitkål), vitamin & mineralrikt samt dessutom världens bästa cancerskydd (särskilt broccoli). Dessutom är det faktiskt rätt kostnadseffektivt att äta kål. Men det som jag tror hela kocksverige arbetar med just nu är att det är så vackert på tallriken. Det skapar fantastiska rätter. Det gäller bara att tänka bort den klassiska pizzasalladen eller kålstuvningen...


Min första egenodlade broccoli av italiensk sort - det var med stolthet jag serverade den


Vacker. Se bara på Årets kock Daniel Räms vinnarrätt på fjällröding i årets tävling. Han har så extremt stiligt stekt brysselkål - i små kålblad istället för hela huvudet - och lagt ut på tallriken. Han har också rårivit blomkål i tunna skivor. Jag tror att vi ofta får för stora bitar rå blomkål och det växer nästan i munnen. Nästa gång - plocka fram osthyveln!


Och du, jag gillar inte att slänga mat. Om några av dina huvuden går i blom - så kan du dekorera tallriken med gula små kålblommor, det är jättefint! Och ätbart.

Utmaning. Det är både tacksamt och lite arbete med att odla kål - de är väldigt produktiva, särskilt nu. Utmaningen är att ta huvudena igenom den varma månaden juli utan att de ändå faktiskt väldigt vackra men talrika kålfjärliarna äter upp dem. De kan bli lite skabbiga, det är ok för de tar sig sen igen. När kylan kommer kan man vara rätt lugn, då brukar allt lösa sig. Sen står vissa kålsorter ända fram till jul - ja ni minns väl året då grönkålen var slut i alla affärer. Då gick jag ut på julafton och plockade min egenodlade grönkål, det var minnen det. Andra kålsorter som jag haft i landet ända fram till snön är savoykål och brysselkål, de håller kylan jättebra.

Savoykål - drottningen både i landet & i köket
Några tips för att få kålen att överleva juni och juli:
* Odla under fiberduk. Kontrollera regelbundet att du inte fått in larver under duken. Ta bort duken så fort det börjar bli lite kallare.
* Odla inte kål i närheten av högt gräs och buskar. Larverna sitter där och lurar och hoppar fram. Det ska vara fritt och luftigt runt kålen. Odla alltid med växelbruk, 4-6 år mellan varven.
* Använd naturliga bekämpningsmedel såsom att odla mynta runt kålen, den avskräcker larverna och så kan du förstås spola ned nermatoder mot kål i jorden (Klostras kål kommer med nermatoder, det är otroligt fiffigt tycker jag).
* Se till att hela tiden plocka larver när du ser dem. De är bara vatten, tänk så om du har larvfobi - och kläm dem mellan fingrarna. Ger ett visst nöje ändå. Tvätta händerna sedan.
* Odlar du kål ska du tänka som om du arbetar i vården. Hygien framför allt. Diska alla krukor, släng all jord du använt (inte i komposten) och se alltid till att ha rena redskap.

Gott.Nu kommer några av mina favoritrecept, jag vill särskilt lyfta fram blomkålen - bränd sådan. Ja faktiskt. Mat smakar godare om den får lite bränd yta - och särskilt blomkål. Vi är ofta rädda för det men blomkål är väldigt gott lite lättbränd. Sen kommer min förkylningspasta, en klassiker på broccoli. Och så vitkålen förstås - en upphottad variant på den trista kålsalladen. Ammar du så kanske du också vet att ett o-tight omslag med iskall vitkål är ett bra husmorsknep mot möjlkstockning!

Snabbsyrad VITKÅLSSALLAD med sting - gott på den amerikanska smörgåsen
Den här salladen är helt suverän att servera till exempelvis den så trendiga pulled pork, eller långkokt gris. En annan klassiker från USA är Reuben sandwich. På ett surdegsbröd serverar du pastrami, dijonsenap, långlagrad cheddarost och den här salladen.

1/2 vitkålshuvud
1 gul eller vit lök
Svartpeppar
Kumminfrön (går utmärkt att odla, den är perenn)
3 msk äppelcidervinäger eller vit balsamvinäger
1/2 dl fin matolja
1 msk sesamolja
Torkad chili, peperoncini
Salt, peppar efter smak

Gör så här:
Strimla vitkålen med mandolin eller kniv. Skölj den därefter i ett durkslag.
Strimla också löken tunnt. 
Blanda äppelcidervinäger med 2 msk matolja och sesamolja. Salta och peppra. Häll över kål samt lök och gojsa runt. Strö över kummin och smaka av med salt/peppar och chili efter smak. Låt salladen stå och gotta till sig ett par timmar minst i kylskåpet!


Heta räkor med sotad blomkål


Ingredienser, 4 personer
1/2 kg räkor
1 lök
1 bit rotselleri
  
1 blomkålshuvud
Vårlök eller purjolök
3 msk soja soja
1 msk Sesamolja
3 vitlöksklyftor
Kinesisk sechuanpeppar eller annan stark peppar
Kinesisk plommonsås eller HP Sauce
Bladpersilja (eller koriander om du föredrar det)
Ris att servera till

Gör så här:
Skala räkorna
Lägg in skalen i ugnen på 150 grader i 20 minuter tills de är lätt brända. Koka ihop med vatten, en lök och en bit rotselleri samt salt. Sila av och använd som buljong (detta kan du skippa om du inte har tid) 
Dela blomkålen i lagom stora bitar
Skiva purjo eller vårlök och skölj därefter i durkslag
Värm upp stekpannan (wok om du har) ordentligt så att den är riktigt het. Lätt i blomkålen och låt den sota, dvs den ska bli svart på kanterna. Våga!
Lägg i lök och räkor, stek några minuter. Häll på en dl buljong, soja, sesam och peppar. Servera med plommonsås eller HP-sauce samt ris och garnera med bladpersilja/koriander!


 Förkylningspasta
 
Let's face it. Vill du hålla dig frisk, ät mycket broccoli. Så ofta du kan. Det är gott som det är men med den här suveränt goda pastan preppar du med naturens bästa försvarsmur. Vitlök, citron, broccoli, creme fraiche och olivolja. Hard core förebyggare av alla sjukdomar. Det är så här. Männsikornas och djuren celler kan inte bygga upp försvar mot gifter i omgivningen. Det kan bara växterna med sin fotosyntes. Det är ett försvar vi ständigt måste tillföra. Genom örter, grönsaker och växter. Här har du allt.

Den här pastan är dessutom tillagad så att maximalt av C-vitaminet och andra nyttiga skyddsmekanismer är kvar. Men den är ju himmelskt GOD också! Och om du skippar salt så kan du köra den med handmixern, perfekt till bebisarna!

1 huvud broccoli, färskt absolut fryst göre sig icke besvär
1 citron
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
Havssalt och ev lite grönsaksbuljong (se nedan)
Parmesanost efter smak
2 klickar creme fraiche
Pasta i valfri stil, nudlar exempelvis som ska koka ca 5-8 min
Ev färsk basilika
Gör så här:
Koka upp 2-4 dl vatten
Dela broccolin i halvstora bitar längs med stammen. Lägg i denna och pastan i kokande vatten (för att bevara färg och näring) som precis täcker
Lägg i pastan och koka tillsammans (det ska vara lika mycket broccoli som pasta)
1 minut innan det är klart, pressa i vitlök och grönsaksbuljong
Häll ut lite av vattnet så att det är någon dl kvar, häll i pressad citron och ev en klick creme fraiche. Ta ut pastan.
Kör broccolin i mixer om du vill, eller allt tillsammans om det är till bebis
Blanda och riv över parmesan och färsk basilika.
 

Tar "kål" på alla bakterielusker!

Kommentarer

Kjersti sa…
Hej Lisa! Så kul att jag hittade till dig, det gjorde jag tack vare det trevliga reportaget i Hemköps tidning. Även jag är kålfantast och äter kål i någon form så gott som dagligen. Jag ska sannerligen försöka ta mig till din hemmaresturang någon gång i sommar, det låter väldigt lockande. Härligt att du vågade byta bana! Vore jag yngre skulle jag gjort detsamma, nu får jag nöja mig med att matblogga. Må så gott och lycka till med allt!
Kjersti sa…
Hej Lisa! Så kul att jag hittade till dig, det gjorde jag tack vare det trevliga reportaget i Hemköps tidning. Även jag är kålfantast och äter kål i någon form så gott som dagligen. Jag ska sannerligen försöka ta mig till din hemmaresturang någon gång i sommar, det låter väldigt lockande. Härligt att du vågade byta bana! Vore jag yngre skulle jag gjort detsamma, nu får jag nöja mig med att matblogga. Må så gott och lycka till med allt!
Välkommen Kjersti till min restaurang, trevligt med likasinnade!
Lisa
Anonym sa…
Hej!
Tack för fina bilder på frestande mat. Men jag har svårt att läsa texten pga den prickiga bakgrunden!
En enfärgad vore toppen!

Mvh
Anna