Plocka våra vilda bär! Nytt nummer av Isabellas

Vilda gubbar i min trädgård
I Sverige har vi ett fantastiskt utbud av vilda, långsamt växande bär i f skog och mark. Med vårt kalla klimat växer bären långsammare och därför smakar de mer intensivt och mindre vatten än de odlade. Gå ut i skogen nu i sommar, lämna mobilen hemma och bara njut av vajande träd, solen i nacken och underbar tystnad. Vårt land är ett av få platser i världen där detta fortfarande är möjligt. I min trädgård växer mängder av smultron och jag låter dem ta över här och där för att kunna göra årets smultrontårta - fest för öga & gom. Jag har också förvildade gubbar från en gammal odling som jag lägger ett nät över så att fåglarna låter dem vara. Den här sommartårtan är barnens favorit och maräng är ju perfekt för alla barn gillar det. Och en bra användning av överbliven äggvita.



Ingredienser, marängbottnar:
8 äggvitor
8 dl socker
1/2 dl hallon eller jordgubbar

Gör så här:
* Det bästa är om äggvitorna får stå framme över natten
* Sätt ugnen på 150 grader
* Vispa äggvitorna, först långsamt
* Vispa ned lite av sockret i taget och vispa på medelfart hela tiden
* Höj farten och vispa tills det går att vända upp och ned på bunken och smeten stannar
* Rör med en sked snabbt ned 1/2 dl hallon
* Spritsa snabbt ut i ringar till två bottnar på ett bakplåtspapper på plåt (låt aldrig marängen vänta för länge)
* Grädda ca 50 minuter till en timme, sänk vären till 100 grader efter 15 minuter (alla ugnar är olika så det är bäst att hålla lite koll, marängen får inte bli brun)
* Känn då och då på marängen och kolla om den är färdig och lyfter från pappret


Ingredienser, hallongrädde:
6 dl vispgrädde (ekologisk)
3 dl färska hallon eller gubar
Smultron eller hallon att dekorera med


2 msk vaniljsocker (på riktig vanilj)

* Vispa grädden
* Rör ned hallonen samt vaniljsockret
Montera tårtan:
* Lossa bottnarna försiktigt från pappret
* Lägg den ena marängbotten på ett fint fat
* Bred ut hälften av hallongrädden på marängen
* Lägg på nästa botten
* Bred ut hallongrädden ovanpå.
* Dekorera med de färska hallonen

Kommentarer