Årets Ekokock: Svinnmatlagning - kaffemarinerad lövbiff
Recept; Kaffemarinerad lövbiff med ruccolapesto, nektarinsalsa och eldad broccoli
Jag fick en rostbiff och ryckte åt mig en chilisås, nektariner, lite trött ruccola, gräddfil, en ädelost och tomater. Det blev detta recept som innehåller många komponenter som jag lagat tidigare. Dessutom bad jag om en kopp kaffe till marinaden.
Just hela bitar kött kan man alltid, faktiskt med fördel, använda några dagar efter utgångsdatum.
Vi hade endast en morska och ett triangiakök, knappt någon utrustning. Dessutom spöregnade det. Inte världens bästa förutsättningar.
Det fanns några trötta nektariner och tomater, en påse halvtrött ruccola, broccoli och en mögelost. Och så bad jag om att få en kopp kaffe - till marinaden! Jag gjorde följande rätt som föll alla i smaken.
Ruccolapesto är världens bästa och godaste knep när du har en slokande ruccola på sista dagen. Var dock försiktig med sallad efter utgångsdatum, det kan bildas tråkiga bakterier i en salladspåse.
Ruccolapesto
En påse ruccola
En dl olivolja
Lite salt
* Mixa med mixerstav till slät.
Lövbiff
200 g lövbiff
1/2 kopp kaffe
Chilisås
Rostad paprika
1 Citron
Spiskummin
1 dl Sesamfrön
* Mixa rostad paprika (gör egen eller köp), kaffe, chilisås, spiskummin och chilisås. Marinera med sesamfrön i en halvtimme (i rumstemperatur).
* Grilla på morika eller stek i järnpanna på hög värme i några minuter för att få färg.
Låt vila och håll lite varmt.
Montera allt så här: ruccolapesto i botten, Sedan biffen och broccoli. Toppa med salsa och sås.
Smaklig spis!
Kommentarer