Lisas tips för energismart matlagning

Det finns mycket energi att snåla in på. Jag har byggt mitt restaurangkök för egna pengar och lever på inkomsterna från Husmor Lisa så under företagets tio år har jag varit helt tvungen att leva effektivt och resurssnålt. Kärnan i min affärsidé är att arbeta runt platsen jag står för att vara helt grön, naturlig och hållbar. När tidningen Energismarta hem ville göra en artikel om energismart matlagning för några år sedan så gjorde jag följande lista på energispartips i köket - och nu är det ju mer aktuellt än någonsin! De maskiner i köket som drar mest el i ditt kök är; frysen, kylskåpet, ugnen och fläkten.

Laga mat på spis och använd lock

Hur du använder din köksutrustning är av stor vikt för energiförbrukningen. Välj gärna matlagning på spisen framför att laga i ugnen - då ugnsmat är betydligt mer resurskrävande jämfört med kastrullkokning (för att inte tala om energiförbrukningen på restaurangugnarna). Koka med lock, det ger mer effekt och drar mindre el. Om du dessutom stänger av plattan några minuter innan maten är färdig kan du spara ytterligare energi eftersom maten fortsätter att tillagas (det är också nyttigare). Det går exempelvis bra att göra gratänger i en varm järnpanna med lock.

Använd rätt kastrull för plattan

Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar som passar till plattans storlek. Om plattan är 1 cm större i diameter än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20%.

Investera i ett flugfönster

Undvik att ha köksfläkten på längre än nödvändigt då den transporterar ut stora mängder uppvärmd inneluft. Investera i ett flugfönster - och öppna flera fönster en stund. Bättre drag går faktiskt inte att få. Hälsosammare är det också.

Tänk som en restaurangkock - planera dina inköp

Ett bra sätt att bli mer energismart i köket är att försöka anamma restaurangkockars planering och tankesätt. Börja med att noga planera dina matinköp. I restaurangvärlden finns det alltid en budget att förhålla sig och då går det inte att göra vare sig spontana inköp eller handla för mycket. Ofta ströhandlar vi i mataffären. Men då slinker det lätt med saker som kanske inte används och tyvärr hamnar i soporna (eller för all del belastar familjeekonomin). Satsa på att skriva ordentliga menyer för veckan och räkna på hur mycket som behövs, håll dig till det. Nu låter jag som en riktig handelsstaden - men ha dina klassiska recept i ett spreadsheet på excel och räkna. Bonden har arbetat mycket med varje grönska - respektera vår jord och den energi som gått åt att producera råvaran!

Använd mise-en-place


Applicera sedan restaurangtänket hemma i köket. Använd dig av mise-en-place – kockarnas grundläggande förberedelse för matlagningen. Plocka fram allt som ska användas på en gång istället för att öppna kylskåpsdörren gång på gång när ingredienser till kvällens middag ska tas fram. Och du - har du tänkt på att om råvaran har rumstemperatur när du börjar så sparar du kok- och stektid? Det är få råvaror som måste ligga kallt till direkt innan de serveras. Det enda du ska vara försiktig med är skaldjur, fisk och färser. Annars tål det mesta att ligga framme någon timme eller två. Vad gäller hela bitar kött så ska du definitivt ta fram det lång tid i förväg för bästa mörnings- och stekningseffekten.

Använd vinterkylan

Vi bor i ett kallt klimat. Kan inte du också känna att det ibland känns så dumt att du har en maskin i köket som kyler ner luften när pannan precis arbetat med att värma upp den? Det är ironiskt. Du kan lagra mycket utomhus. Visste du också att för hållbarhet ska mat kylas ner mycket snabbt för att undvika bakterier? Att ställa in något vamrt i kylskåpet är dels väldigt riskfyllt för mat kan bli dålig - men framförallt får kylen jobba stenhårt. En järngryta med lock eller tät stållåda utomhus så att inga möss kan komma in, kan vara ditt smartaste knep. Här kyler du ner rejält innan du ställer in i kylskåp. Perfekt för en gryta som blev över.

Koka många saker samtidigt och använd spillvärme

Att laga mat är en kreativ process. Låt kreativiteten finnas med som ett sätt att spara energi och bli en mästare på återanvändning. Ska du värma upp matrester till exempel behöver du inte alltid göra det i mikrovågsugnen. Ställ en panna med maten ovanpå en kastrull som redan kokar. Om du kokar pasta eller potatis kan du lägga en sil med broccoli med lock ovanpå. Vips har du perfekt ångad broccoli. Du tar tillvara de vitaminer och mineraler som löses ut när du kokar broccolin som då hamnar i pastan! Det är nyttigare, du använder färre plattor på spisen och du får mindre disk.

Återanvänd vatten

Även vattnet kan återvinnas. Vatten som du har kokat potatis i till exempel kan du återanvända till buljong eller sås för att koka nästa råvara, det har ju en fin stärkelse i sig som hjälper till att binda. Eller andra grönsaker du kokat - fina buljonger. Kort och gott, använd helt enkelt den värme och energi du genererar. 

Lägg disken i blöt

Lägg tallrikar, kastruller och särskilt hårt nedsmutsade pannor och ugnsformar i blöt. Att skölja av i rinnande vatten är ett onödigt slöseri av dyrbara droppar. Genom att blöta upp så blir diskningen så mycket effektivare.

Undvik frysen

Att frysa mat är väldigt bra eftersom näringsvärden behålls. Det är dock den mest energikrävande konserveringsformen. Köp inte frysvaror utan laga mat på färska varor. Använd frysen mest för glass eller frysta bär som du plockat. Försök istället att köpa veckovis. Minska din frysvolym om du kan. Det finns många sätt att förvara mat på som inte använder frys, torka, syra, söta eller salta. Koka sylt och lägg in i lag i glasburk etc. Se hela min blogg - här finns många knep. Följ dock ALLTID RECEPT.

Vörda din råvara som en guldklimp

Förutom själva matlagningsprocessen är det så klart även av vikt att göra kloka val när det kommer till maten du ska laga. Det går åt en stor mängd energi att producera råvaror. Därför är det bra att välja sådant som inte är så resurskrävande. Kött, till exempel, är mer resurskrävande och en lyx. Vårda och värna det kött du köper. Människokroppen behöver äta kött enligt mig (och det är alla fritt fram att välja sin kostinriktning, det respekterar jag) plus att vårt jordbruk tjänar på att hålla djur av många olika skäl. Men respektera det kött du köper om du äter kött. Se till att använda allt. Köp hellre bra kött mer sällan än på extrapris. Köp alla delar av köttet över veckan. Ett bra knep är att göra fasta menyer för veckan – kött på måndagar, fisk på tisdagar, vegetariskt på onsdagar och så vidare. Det är väldigt praktiskt att ha en bestämd råvara för veckans alla dagar. Delvis prickar du näringsmässigt in alla delar, men det blir också lättare att handla och det är mindre risk för spontanköp som sedan kanske åker i soporna.

Använd hela råvaran

Min egenodlade rotselleri med rot och blast, gott

Använd gärna hela råvaran när du lagar mat. Blast, skal och rötter på många grönsaker och frukter kan du ta tillvara på, till exempel till en buljong. Tänk utanför ramarna också när det gäller kött och välj annat än bara filéer och kotletter. Andra delar på djuret kan du göra långkok, pastej eller liknande av. Långkok kan kännas besvärligt men om du ställer grytan på spisen kvällen innan och låter den stå att puttra över natten har du sedan maten klar för två dagar framåt. Därtill kan du dryga ut soppan eller grytan med lite mer klimatsmarta alternativ såsom baljväxter och gryn. Då behöver du inte köpa lika stora mängder av kött eller fisk. I restaurangen försöker jag summera menyerna över veckan så precis allt går åt, jag slänger ingenting! Det som inte kan ätas (exempelvis är tomat- och potatisblast giftigt) - det hamnar i komposten.

Välj gärna ekologiskt

Laga maten utifrån säsong och det som finns, rotfrukter på vintern och primörer på våren och sommaren. Välj ekologiskt och närproducerat i så stor utsträckning som möjligt. Det används mindre andel konstgödsel och gifter och i större ekologiska jordbruk är det dessutom mer återföring av restprodukter i lantbruket. Den andra väsentliga skillnaden med ekologiskt jordbruk är att den inte utarmar jorden varför mindre gödsel går åt och de naturliga jordbakterierna bevaras. Konstgödsel förstör och utarmar. I ett ekologiskt jordbruk odlas en stor variation av grödor på stora områden för att avskräcka skadedjur som gillar homogena miljöer, så som naturen har menat det. Därmed undviks besprutning av grödorna. Det är det mest långsiktigt hållbara sättet att odla mat på och det bästa för din kropp.

Odla hemma

Örter är lättodlade och kan odlas både i trädgård och balkong. Om du köper hem en basilika, plocka inte rent hela. Låt ungefär en fjärdedel vara kvar, sätt i en kruka med bra jord i köksfönstret så har du basilika för resten av året. Plantera om de fina örter du köpt i affären, de mår bra av det och en planta kan räcka ett halvår. Det gäller även sallad i kruka.

Minimera sopberget

Sist men inte minst kan vi bli betydligt bättre på att faktiskt laga och äta upp den mat vi köper. Omkring en halv miljon ton ätbar mat och dryck slängs i sopor och hälls ut i avlopp i svenska hushåll varje år. Det innebär att drygt 50 kilo mat och dryck per person kastas i onödan, något som också påverkar din budget. 

Tänk som äldre generationer

Tänk som mormor, hon slängde ingenting. Om du minimerar soporna och matresterna blir du en energismart matlagare. Kyl och frys är bra men drar också mycket energi.  Konservera mera! Med gamla hederliga inläggningsmetoder kan du förvara maten utan att det kräver någon energi. Se dock till att du använder beprövade recept - konservering är inte ett område där du bör improvisera. Torka örter och överblivna grönsaksdelar på en plåt i ett mörkt, varmt skåp (över kylen exempelvis) och få din egna personliga kryddblandning. 

Ett bra knep för att få med hela familjen i kampen mot soporna är att komma på olika idéer och projekt tillsammans. Gör det till en sport att se vem som slänger minst där hemma, väg och mät varje vecka och gör något roligt av det. Snart blir både matresterna som hamnar i soptunnan färre och hushållet desto klimatsmartare.  


Vad är dina tips? Ser fram emot era kommentarer 💕

/With the love of Nature

Kommentarer