Koka egen hållbar hallonsylt

Sommar☀️ 






Hallonen mognar i backarna. En ljuv smak och ett ömtåligt bär. Men lätt att bevara med gott pektininnehåll för en fin sylt. Välj själv, en sylt med 50% socker och snabb uppkokning håller mycket c-vitamin och folsyra, bra för oss kvinnor i hormoncyklar. Allt finns kvar om du följer mina instruktioner när du kokar! Bevara sommaren på burk. Kokar du en sylt med mindre än 50% sockerhalt i slutprodukt så håller den inte länge. Då måste du frysa den (vilket kostar energi) eller äta den snabbt. Där väljer du själv. Ens 49% är för lite….




RECEPT & TIPS 

Min bästa hallonsylt:

Per kilo bär: 70% socker.

Du behöver: vid kastrull, slev, sylttratt, glasburkar (helst små) med fungerande lock 

* Hallonsylt ska kokas på nyplockade bär, det går ej att frysa dem innan kokning pga att pektinet försvinner. Bäst är bär som är solmogna men inte övermogna. Använd bara fina bär.

* Förbered allt före kokning. Ta fram och diska glasburkar med tättslutande lock. Ju mindre burkar, desto längre håller din sylt. 

*Håll dem kvar i diskmaskinen så de är varma

*Plocka hallonen - som allt i livet är det både sött och salt att plocka hallon☀️ Det måste göras i sol, och mitt på dagen. Hallonen får inte vara blöta… det är så härligt att stå i full sol och plocka bär. Naturen omkring dig. Det är dock många flygfän i hallonbuskar och plockar du vildhallon (som är godast) är det också en oländig terräng. Men jag njuter så av produktionen så trots att jag är rädd för bugs så tänker jag inte på dem just i hallonbusken!

*Viktigt med hygienen när du kokar sylt, om du vill att sylten ska hålla länge. Rena bänkar, spis, verktyg, kastruller och burkar! Och händerna🤲…

*Rensa hallonen och lägg dem i en vid tjockbottnad kastrull. Skölj inte! Då blir sylten vattnig och smaken sämre. Du kokar bort all ev smuts med hög värme - och hallon växer på hög höjd över marken så ingen risk för jord.

*Låt stå en stund och då kryper eventuella hallonmaskar upp. De är inte farliga, består till 90% av hallon… ta dem och släng ut dem - naturen behöver behålla alla insekter den kan för #kretsloppet.

*Koka upp snabbt till hög värme, kanske 6-7 på elspis. Rör inte!! Känn bara försiktigt med en sked i botten så det inte bränner fast. Vänd någon gång. Nu kokar det. Sänk lite men låt bubbelkoka 5-10 minuter tills det är en massa. Ju mer sönderdelat desto längre håller sylten. 

*Häll i socker. Rör lite långsamt tills det kokar igen. Nu rör du inte mer… jag vet - du vill röra vid spisen. Men lyssna, rör inte… det är 🧘‍♀️ 

*När det kokat fem minuter till, skumma av med en platt slev och sänk värmen. Den avskummade sylten blir perfekt till dagens pannkakor- den håller inte lika länge men är lika god!

*Ta fram de varma burkarna, ställ på en bricka och använd en sylttratt och slev för att fylla. Jobba snabbt för att undvika c-vitaminavgång. *Avgörande moment är att inte kanten blir kladdig. Fyll nästan ända upp men lämna fem mm. Skruva på locken snabbt. Se till att det klickar.

*Vänd alla burkar upp och ned och låt stå ca tio minuter. Vänd igen. Låt svalna i rumstemperatur och förvara sedan i kylskåp.

* Har du följt mina instruktioner håller sylten minst ett år. Släng inte, testa, sylt med socker blir sällan farlig. 

*Öppnad burk håller rätt kort. Stick aldrig ned smutsig sked då blir den dålig. Använd en annan sked att ta med än den du äter med eller stoppar i yoghurt etc. Med rätt hantering kan öppnad burk hållla en månad. 

*Bara på sylt med 50% socker är det ok att skrapa bort mögel överst i burkar. VARNING! Gäller aldrig för grönsaker! Eller sylt som inte innehåller 50% socker! Släng i så fall direkt.

Lycka till☀️ #recept #sylt #hallon #matkemi #teknik #tips #hygien #sommarmat #trädgård #bevara #hållbarhet #naturensskafferi #finastelisa #husmor 




Kommentarer