|
Jag brassar mat i radio |
Bistra tider? Behöver ni spara på årets julbordsbudget? Idag tipsar och lagar jag ett budget-julbord i P4Extra. Jag är inte av åsikten att ett billigare julbord måste vara sämre. Julbordet är ju lite av en Husmor Lisa-specialitet och i år har jag serverat många sillar, kalvsyltor och kakor till glada gäster. Själva julbordet i sig är egentligen ett spar-projekt där man tog tillvara på det mesta som blev över under året och såg till att bevara med naturliga metoder. Hela julbordet är ju en stor konserveringshistoria!
Mina principer för ett billigare julbord är:
1. MINDRE PORTIONER I LÖSVIKT av finare rätter på bra råvaror för att slippa slänga - och dessutom undvika onödiga plastförpackningar.
2. MINDRE & BÄTTRE PROTEIN och DRYGA ut. Ät mindre fina proteiner på djur som mått bra. Dryga ut med rätter på de billiga råvarorna: ÄGG, ROTSAKER, ÄPPLE, KÅL, LÖK och RIS. Alla de här finns ju svenska även till jul.
3. CIRKULÄRT Återanvänd allt du kan, fond, överblivet bröd, ostkanter, slattar på julmust/vin/öl etc etc.
- salt, socker, ättika, rökning, julkryddor är ju alla sätt att bevara mat så den håller och det är därför vi äter julbordet som vi gör. Om vi gräver i historien inser vi att det ändå inte behöver vara så dyrt.
|
Titti smakar min sill |
Sill var en stapelvara och bevarades över säsongerna med stark lag. Därav våra sillrätter. Grönsaker som odlades lades in i olika lag på sommaren för att hålla till jul. Julkryddorna i sig är konserverande och därför leker ju julbordet med de asiatiska kryddorna kanel, nejlika, ingefära och kardemumma. Det är kul att skapa nya recept på dem. Jag börjar konservera redan tidigt på sommaren.
Man slaktade en hel gris och då skulle varje del användas. Skinkan var huvudnumret men det fanns ju bara två på en gris. Resten är naturligt: ribs, pressylta, rullsylta, dopp i grytan, julkorven etc etc. Det är inte heller särskilt dyra produkter, särskilt inte om du gör den själv. Generellt sett så är det grisbönder som fortfarande finns kvar i Sverige väldigt duktiga och vi har bra djurhållning. Grisköttet är ju faktiskt väldigt fördelaktigt prismässigt. Så köp svenskt griskött och använd i julmatens kötträtter.
Ett sätt som jag verkligen vill framhäva är att koncentrera julbordet - såsom vi ju försöker göra året om - på ett fåtal finare utvalda proteiner och fylla på med rätter på grönsaker. Nu är kål i alla former och färger i säsong och det är nyttigt. Så jag har några fina kålrecept här.
Billiga råvaror som finns svenska är KÅL, KÅLROT, ÄPPLE, POTATIS och ÄGG. Så jag har gjort så mycket jag kan på dessa billiga råvaror som också gör att julbordet blir mer hälsosamt! För att få ihop det gör jag en fin majonäs på äggulorna och använder vitorna för en billig och god dessert - kardemumma-maränger. Och du, julkryddorna är bevarande så de gör att maten håller längre.
Ska man laga själv? Ja har du tiden så gör det, det blir ALLTID billigare. Om du inte har tid så köp mycket i LÖSVIKT i affärens DELI. Dels är det alltid bättre kvalitet och är ni två personer så är alltid alla förpackningar för stora. I delin kan du köpa två skivor fin lax, några skivor skinka och goda korvar etc etc. Välj svenska råvaror.
Här är mina recept:
Egen sill på en burk klar sill
Om ni inte äter så mycket sill så är mitt bästa tips att köpa en burk neutral klar sill och ta ut sillen samt göra några egna färska röror med grädde eller Crème Fraîche. Det blir godare och bättre än när sillen legat i majonäsröror med många tillsatser länge. Ni äter ju sällan upp fyra hela sillburkar, eller hur? Idag gjorde jag en mycket uppskattad currysill. Min inlagda kryddar jag med röd lök och nymald kryddpeppar.
CURRYSILL
4 portioner
1 dl Crème Fraiche
3 msk socker
1/2 paprika
10 cm purjolök
2 msk curry
1 liten bit färsk ingefära
1 äpple
sillbitar
* Hacka äpple, ingefära, paprika och purjo i små bitar
* Rör ihop alla ingredienser och blanda ordentligt. Lägg upp på sillen med fin kräm ovanpå. Dekorera ev med färsk koriander.
Prova vidare med alla möjliga smaksättningar, senap, pepparrot, chili, tomat, vitlök, örter, ost mm mm
JANSSON på kålrot med ostrester
Det här är mitt absoluta favoritrecept till jul. I Finland gör man kålrotslåda men jag tycker den ofta är lite för mjuk. Genom att göra den på hög värme som en gratäng så blir den krispigare och god till julbordet. Billig och mättande, toppen att göra på ostkanter som blir över. Med fördel dessertostar.
4 personer
En kålrot
En lök
Ostbitar ca 200 gram
2 dl grädde
Lite sirap
Vitpeppar
Gör så här:
* Riv kålroten och skiva löken
* Lägg i en form och smula över osten
* Häll på grädden
* Baka tills den har färg i 250 grader i ugnen, ca 15 minuter
Servera till skinkan, korv, köttbullar mm
Samma princip gäller med potatis och anjovis. Slå på ansjovisspad och lägg ut ansjovisen. Täck med ett ströbröd på torkat mixat bröd. Går att göra på rotselleri och kålrot också, väldigt gott på julbordet!
WOKAD BRYSSELKÅL med valnötter och chili
4 personer
200 gram brysselkål (ca 40 kr kilot)
2 msk olja
Salt
Valnötter
Svensk äppelcidervinäger
Torkad chili efter smak
Du behöver: en järnpanna, ett passande lock, en bra fläkt och en träslev
Gör så här:
* Skölj, rensa och skär brysselkålen i halvor.
* Värm upp en järnpanna långsamt så den blir genomvarm på högsta värme. Lägg i kålen torrt, dvs ingen olja. Woka så den blir svart i kanterna (stäng dörr mot ev brandlarm).
* Sätt av värmen, häll på alla övriga ingredienser och ställ under lock. Servera!
RÖDKÅL på slattar
Rödkål, cirka 40 kr kilo. Gör mycket på en gång och frys in eller konservera i burkar. Håller länge på grund av alla konserverande ingredienser. Nyttig och god till julmaten!
Min berömda rödkål, du kan också köpa den här.
10 personer
1 rödkålshuvud
1 röd lök
2 äpplen
10 nejlikor, 1 lagerblad, 2 msk malen kryddpeppar
Slattar på julmust, julöl, rödvin
1 dl Vinäger av valfri sort (äppelcidervinäger är hälsosam och svenskproducerad)
1 dl svensk sirap
50 gram smör
Gör så här:
* Strimla rödkålen och rödlöken
* Fräs i en järngryta i smöret så det får yta
* Häll på kryddor och slattar, vinäger
* Riv 2 äpplen direkt ner i grytan
* Låt koka ihop ca 15 minuter och smaka av med salt eller andra kryddor till önskvärd balans.
Eget ströbröd till griljering och Jansson
Spara brödskivor av olika sorters bröd, med fördel även vörtbröd och julbröd. När det är torrt och hårt kör du det i mixer. Håller länge i en glasburk eller platslåda.
Här vår julskinka på röd vinranka, som Titti använder och älskar. Trevlig julservis!
Andra billiga råvaror är ris, risgrynsgröten är närmare gratis och en god saffransristotto med russin är ett trevligt, mättande tillbehör. Grönkålssallad apelsin pch granatäppelkärnor är gott. En färsk rödkålssallad med hallon och vinaigrette blir alldeles rosa i färgen. var kreativ med kål. Waldorfsallad med äpple, rotselleri och valnötter går också att göra till julbordet.
Vill du beställa min handgjorda julmat så besök vår
webbshop här.
God jul önskar Lisa
Kommentarer