Äppelsaft

ÄPPLEN IGEN - en annan sak jag kom på som ni kan göra med era (eller grannens) äpplen är ju äppelsaft. Saft är det lättaste när man har mängder och inte har tid att rensa (ex på körsbär). Det är bara att koka upp äpplena som de är (kanske dela dem i några delar), koka ca 10 min, och sen låta rinna i en saftmaja eller i en silställning (låt inte rinna för länge bara då går c-vitaminet ut i luften). Sen kokar du en kort stund med socker (lika många kg socker som kg bär ska det vara, annars håller den inte) och fylla på rena, varma flaskor! Det går att paraffinera flaskorna också (se nedan om paraffinering). Ha gärna i lite citronsyra eller citron så håller det sig bättre. Du slipper skala, slipper kärna ur! Och du tar hand om världens bästa råvara med mycket antioxidanter för vinterns månader. Din egen saft håller mycket högre näringsvärde än den köpta.

Här hittade jag annars MOSTER HULDA - om du vill göra äpplemos och behöver kärna ur många äpplen: www.tradgardsliv.se

Kommentarer