Jul utan tillsatser! Husmor leker hemlige kocken (länk)

Tack Mats-Eric Nilsson för att du satt igång Sverige mot tillsatserna (Mats-Erics blogg på SvD) eller hans sajt Äkta vara. Husmor gjorde faktiskt en trendundersökning 2005 med ett stort antal unga citybor - och alla trodde att framtiden är hemlagad mat utan tillsatser på riktiga råvaror. Mat ska få ta tid! I många fokusgrupper har jag sett hur innehållsförteckningen börjar bli matvaruföretagens viktigaste marknadskanal. Folk läser noga - och gillar inte vad de ser!

Försök skapa en jul utan tillsatser & dåliga fetter! Se upp för de värsta bovarna, gör det själv istället - på min blogg finns alla recept du behöver till jul.

Lisas värstinglista - och vad du tjänar mest på att göra själv:

* FÄRDIG PEPPARKAKSDEG - pepparkaksdeg håller sig en månad, gör den tidigt, baka när du har tid. Det SKA inte behövas konserveringsmedel i den. Dessutom - kolla fettet, "vegetabiliskt fett" är billigt, ofta härdat, dåligt fett, annars skriver man vilken olja man använder. Baka hemma med SMÖR - det bästa OM du inte har hjärtproblem, använd då något baserat på rapsolja med hög andel Omega 3 (se annat inlägg).

* FÄRDIG SILL - att göra egen sill är inte svårt. Och det SMAKAR så mycket godare! Kolla innehållsförteckningen... Lägg in själv med inläggningssill (recept kommer) ELLER om du inte vill lägga tid så finns numera 5-minuterssill. Köp den, skölj den och gör någon röra med creme fraiche som bas. Det blir smaskens!

* KÖTTBULLAR - i köpta köttbullar är det många bovar - druvsocker som höjer blodsockernivån snabbare än vanligt socker, natriumglutamat - den värsta smakförstärkaren E621 och ibland konserveringsmedel. Och köttet, var kommer det ifrån? Danska grisar som står på ett par kvadratmeter med stag i sidan hela livet... GÖR EGNA - tillsammans med barnen. Se recept.

* FÄRDIGT JULGODIS - godismarknaden är den som är sist att vakna i livsmedelshyllan (förutom möjligen kycklingbranschen min stora hang-up). I godis får du i dig lite kokta slaktrester (gelatin) av tveksam kvalitet, härdade fetter, konstiga färgämnen som ger barn överaktivitet & bokstavskombinationer mm, stora mängder socker förstås och sen lite andra konstgjorda ämnen.... Gör ditt eget, det är verkligen uppskattat av barnen, kan göras i förväg (det håller sig ett par veckor minst i kylen) och är supersmaskens, kola, chokladtryffel, knäck, ischoklad. Krydda med dina egna smaker (se recept)

Kommentarer