Nu börjar julen på husmorsbloggen IGEN!


GAMMALDAGS SKURNA PEPPARKAKOR
Jag kan inte hålla mig. I helgen satte jag min pepparkaksdeg och nu börjar nedräkningen (det blir julkalender i år igen). Eftersom vi flyttat var alla formar och även kaveln borta. Man tager vad man haver, vi skar pepparkakor för glatta livet och kavlade med en rulle plastfolie, det gick utmärkt!

Köp inte degen!!! Tänk på att pepparkaksdegen håller läääänge för kryddorna är bevarande. Så gör en megastor nu, det är inte krångligt och baka med barnen då och då fram till jul.

Min deg innehåller lite hemliga ingredienser, men här har du ett enkelt och bra recept. Tricket är extra kryddor:

INGREDIENSER:
6 msk mald nejlika
4 msk kardemumma
4 msk mald ingefära
1 tsk pomerans
6 tsk kanel
400 gram smör
3 dl ljus sirap (provade mörk i år, det var också gott!)
6 dl farinsocker
2 ägg
16+2 dl vetemjöl
3 tsk bikarbonat

GÖR SÅ HÄR:
* Smält smöret och häll i sirap i kastrull
* Läs upp farinsocker i, rör om
* Låt kallna
* Rör i två ägg
* Lös upp bikarbonaten i lite kallt vatten och häll i
* Rör i 16 dl mjöl snabbt (använd degkroken på elvispen)
* Rulla till en rulle och lägg in i kylen

* Baka ut när du har tid
* Mjöla bakbordet ordentligt (1 dl mjöl)
* Tryck ut degen och kavla sedan försiktigt till önskad tjocklek
* Låt barnen skära med trubbig kniv, till bokstaven i deras namn, gubbar, monster etc.
* Justera de kakor som du vill ha snygga när de precis kommit ut från ugnen, då kan man skära i kanten

* Grädda 6-8 minuter på 180 grader, vakta hela tiden så att de inte blir för mörkt gräddade.

Kommentarer

Vann du inte den signerade kokboken förra gången? Då har du en ny chans nu... http://blog.godaremat.se/template_permalink.asp?id=266