Fläskkotlett med kappa från Gotland, panerad med hårdost/surdegsbröd samt ris kokt med majrova och rotselleri

Jag brände lite tomat med balsamico och vitlök. Är otroligt svag för det amerikansk-italienska köket och fläskkotletter med italienska smaker fick jag ofta när jag bodde i New York. Osten i paneringen gör att det blir extra gott, jag hade en fin hårdost på komjölk från Jämtland men en pecorino, parmiggiano eller svecia skulle också funka.
INGREDIENSER, 4 pers
4 fläskkotletter (helst med kappa)
Vitpeppar
1 ägg, 1 msk mjölk
1/2 dl vitt mjöl
1 skiva surdegsbröd
1 dl riven hård vällagrad ost
vitpeppar
2 msk smör
1 msk salt och vitpeppar
Riset
3 dl parboiled ris
2 dl vitt vin
1 msk örtsalt
1 msk olivolja
2 lökar
2 majrovor
5 cm rotselleri
1 påse vattenkrasse
Tomatsås
2 dl tomater, färska hackade eller hela i burk
1 tsk balsamico, vällagrad
1 vitlöksklyfta
1 tsk socker
Gör så här:
* Ta fram kotletterna en stund före tillagning så de är rumstempererade
* Koka riset enl instruktioner på förpackningen
* Skär rotfrukterna och lök i små, små kuber, fräs på låg värme i olivolja
* Blanda ägg med lite mjölk, vispa och lägg på en tallrik
* Lägg mjöl på en annan tallrik, peppra och salta i mjölet. Peppra hårt med vitpeppar
* Riv ost och riv surdegsbrödet (på ett rivjärn, det får gärna vara lite gammalt)
* Doppa fläskkotletterna först i mjöl, sedan ägg och sist panering
* Låt pannan bli ordentligt varm
* Stek kotletterna på varje sidag ca 3 minuter i smör på medelhög värme, lägg på locket när de fått fin färg
* Häll i vin på rotfrukterna och blanda ned riset. Låt vinet försvinna på låg värme.
* Låt tomat, balsamicov, vitlök och socker koka ned till rätt fast massa, nästan bränna ihop
* Lägg upp riset i en timbalring på tallriken, lägg tomatröran på fläskotletten. Dekorera med vattenkrasse och ringla olivolja kring. Peppra!
/Husmor
Kommentarer
Lisa/Lisas trädgård