Fredagsmat - gräddig köttfärsbiff med rotfrukter i Årets kocks creme fraiche på timjan och rostad vitlök
Fredag - då tycker jag inte att maten får ta för mycket tid och samtidigt kännas lite lyxigare än en vanlig vardag. Som ett led i mitt Årets kock-bloggande fick jag prova ÅK-creme fraichen skapad av förra årets vinnare Tomas Diedrichsen och den har smak av rostad vitlök och timjan. Husmor lagar ju helst såserna själv men jag tycker att den här är otroligt god, utan konstiga tillsatser. En toppenbra smaksättare till det mesta. Genom att koka den med vin så blev det en ännu djupare smak.
Biffarna gjorde jag fluffiga på grädde och matchade med örtkryddor och senap med en skiva gruyéreliknande svensk ost från Hjotrakten som heter Almnäs Tegel (den har ni sett tidigare på husmorsbloggen, finns bl a på NK Livs). Jag undviker skorpmjöl i färsen, tycker inte det blir bra.
Ingredienser, 4 pers
400 gram ekologisk köttfärs av fin kvalitet
1 dl grädde
1 ägg
1 msk dijon
2 msk hackade färska kryddörter, exempelvis timjan, basilika och rosmarin
1 tsk soja
1 msk örtsalt, svartpeppar och vitpeppar från kvarn
1 burk Årets Kock creme fraiche
2 morötter (olika färger odlade på Gotland)
1/2 huvud rotselleri eller palsternacka (eller båda)
1 klyfta vitlök i skivor
1 röd lök
1 kruka timjan
2 dl vitt vin
1 msk olivolja
4 skivor god ost, exempelvis Almnäs tegel
1 msk smör till stekning
Grönt till upplägg
Gör så här:
* Lägg grädde, ägg och dijon, soja, salt och peppar, örtkryddor i en bunke, rör om
* Bearbeta snabbt ned köttfärsen med rena händer, rör inte för länge
* Forma lagom stora biffar (tvätta händerna noga)
* Skala rotfrukter och lök. Skär löken i strimlor, morötterna i skivor och rotsellerin i skivor
* I en panna, fräs lök och rotsaker långsamt i en msk olivolja och hackad färsk timjan samt vitlök
* Efter cirka en kvart, häll på vin och låt koka långsamt i ca 10 minuter
* Under tiden, stek biffarna i smör cirka 3-5 minuter på varje sida i järnpanna på medelvärme. Sista minuten, lägg på en skiva ost och sätt på ett lock så smälter den fint
* Häll på creme fraiche i rotfrukterna
* Lägg upp med blandad sallad i olika färger
/Husmor
Kommentarer