Söndagmiddag: italiensk wallenbergare med vitvins-smörsås och paprikaslasa

Jag älskar Wallenbergare! Det blir så fluffigt gott med grädde i köttfärsen. Här gjorde jag en italiensk variant med pasta, perfekt för barnfamiljen på en trevlig söndag. Tycker ibland att det blir lite mastigt med potatismoset till, det här är en något lättare variant. Färsen är kryddad med parmiggiano och vitlök för att få den italienska karaktären. Smörvinsåsen gjorde jag med lagerblad, min man gillar inte salvia men det hade också varit gjutet!



Ingredienser, 4 pers
Wallenbergare:
400 g kalvärs
2 dl vispgrädde
3 äggulor
2 dl riven parmiggiano
1 vitlöksklyfta
vitpeppar från kvarn, örtsalt ca 1 tsk
2 msk smör

Såsen:
2 dl vitvin
50 g smör
2 lagerblad (i brist på färsk salvia, det blev gott)
1 tsk örtsalt

Salsa:
1 röd paprika
1 msk riktigt fin balsamico, helst långlagrad
1 tsk socker

Pasta
Parmiggiano
1 broccolihuvud
1 msk smör

Gör så här:
* Gör såsen: Smält smöret i en kastrull och häll på vinet samt lagerblad, låt koka kraftigt tills hälften återstår
* Gör salsan: Skär paprikan i ytterligt små bitar (hacka). Lägg i en skål och häll på balsamico och socker. Ställ in i micron ca 45 sek eller koka upp snabbt och låt svalna.
* Se till att alla ingredienser är kalla. I en bunke, blanda i grädden i färsen, lite i taget och mosa med en gaffel. Pressa i vitlöken och häll i den rivna parmesanen. Salta och peppra. Rör sedan ned äggulorna, en i taget (spara vitan till maräng)
* Se till att ha väldigt rena händer, blöt dem med kallt vatten och forma biffar, ca 8 st
* Stek i gjutjärnspanna på medelhög värme i en rejäl klick smör.
* Koka pasta och broccoli. Smörslunga broccolin.
* Lägg upp fint, servera med hyvlad parmiggiano.


/Husmor

Kommentarer