Årets matupplevelse: Klas Lindbergs meny på Arla Guldko
.jpg)
Tack underbaraste Arla för denna kväll. Förutom all fin matglädje bland vinnare i skolkök, snabbmat, miljö och äldreboenden så var middagen som en dröm.
Så här såg förrätten ut - läs och njut:
Sotad "gammal mjölkko" med vit sparris, gräddfilscrème, fylld rotselleri och grädddressing.
KLAS!! Tack! Du har gjort min april.
.jpg)
Att göra en liten grönsaksravioli med en rundel är dessutom ett annat tricks som jag ofta ägnar mig åt (häromveckan var det rödbetsravioli med roquefort). Nu kanske inte detta syns på bilden men han har skurit ut runda tunna skivor av rotselleri och mellan dem fyllt den med en creme på citron och gräddfil, snyggt. Rotsellerin var lagom tillagad så man verkligen kände den underbara skarpa smaken. Det var en syrlig citrussmak på gräddfilsfyllningen som passade så bra till sparrisen.
Sparrisen var sådan där fin tjock vit som man nu kan köpa från Tyskland (det ryktas också att det finns en synnerligen liten laddning svensk också som levereras till utvalda restauranger, med tanke på mina bordsherrar kan ni tänka er av vem).
Köttet serverades på fina små runda glasbord som man kunde snurra runt, det var precis som Klas själv sa, sotat på plattan så det bara hade aningens stekyta. Lite japanskt till alla grönsaker.
Vit sparris och rött kött är för övrigt en fantastisk kombo tycker jag - vinvalet blir också extra intressant då det ju bör vara ett vitt men med fart i samtidigt som det har syra och inte är det minsta smörigt. Här fick vi en vit Bourgogne, jag hade nog faktiskt valt en Sauvignon Blanc med tanke på sparrisen.
Det du ser som ligger över tror jag var hyvlad rättika.
Menyn som följde sedan var också fantastisk men jag kände att just förrätten behövde detaljanalyseras.
Varmrätt
Krispig kyckling från Hagby med creme på färsk vitlök, toppmurkelpaj, grönsaksfat med de finaste grönsakerna från Ugglarps och kycklingsky.
Efterrätt komponerad av Årets konditor 2011 Josefine Baumann:
DRÖMMAR OM VÅR: Vaniljbavaroise med jordgubb och rabarberkompott på en glutenfri browniebotten, med tre såser: jordgubbscoullis, chokladsås och lakritssås
Efter denna unika matupplevelse fick vi två härligt kvinnliga chockupplevelser: först uppträdde världens roligaste komiker Karin Adelsköld som visade oss hur det verkligen ser ut under den snygga kjolen, och sen Loreen!
Kommentarer