Kanelbullens dag - Säsongens äppelbullar!


TA HAND OM DINA ÄPPLEN!
Nu är det äppeltider och ett kärt gammalt husmorstema är att ta hand om alla äpplen som ligger och skräpar i trädgårdarna! På torsdag ska jag iväg och plocka lite äpplen hos en granne som har för mycket, Husmor kokar mos på dem och ägarna till trädet får hälften!

Här läser du mitt klassiska äppelinlägg om olika härliga tips på vad du kan göra med äpplen och om hur du tar hand om dina trä. Genom att vårda träden blir det en bättre och finare skörd och du slipper allt för mycket ful fallfrukt. http://www.husmorlisa.blogspot.se/2010/09/appelskorden.html

Några korta äppelråd:
  • Glöm inte att klippa dina träd - det är lämpligt att göra nu. Om du klipper dem så blir det mindre sjukdomar och du kan använda mer av äpplena.
  • Sätt limringar på träden, då vandrar inte larverna upp och du får friskare äpplen 
  • Sist men inte minst, plocka undan dålig frukt hela tiden och gallra, de som blir kvar är då friska och fina. De fula slänger du i soporna, inte i komposten för då sprider du sjukdomarna.
Så på kanelbullens dag bakar jag äppelbullar för det är ju nu de är fina. Jag sticker helt enkelt in äppelbitar lite här och där, det blir så otroligt gott. Baka gärna i gröna och gula bullformar.

Äppel-kanelbullar

Ingredienser:

Jag gör dubbla mängden smör och kanelsmet mot det klassiska receptet. Min man vill ha saftiga bullar.
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
cirka 1,3 liter vetemjöl
150 g smör, gärna osaltat
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ev 2 tsk hel kardemumma

 
Till fyllning:
150 g smör
2 dl socker
4 msk kanel

Pensling:
1-2 ägg
Pärlsocker
Gör så här:
1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade
2. Smula jästen i en köksassistent eller bunke, strö över saltet. Blanda mjölken med det smälta smöret och häll blandningen (rumstempererad eller värmd till max fingervärme 37º) över jästen och rör om så att jästen löser sig.
3. Stöt kardemumma. Tillsätt det mesta av vetemjölet, socker och kardemumma. Arbeta degen smidig i maskinen eller för hand. Tillsätt eventuellt ytterligare mjöl.
4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 40 minuter. Jäs gärna i lite värme.
6. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Blanda  smör, socker och kanel. Bred över ett täcke. Skär äpplena i skivor (direkt före) och sedan i smala bitar. Sprid ut över kanelsmeten.
7. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar.
8. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 20 -30 minuter. Sätt ugnen på 250˚.
9. Vispa ägget och pensla det på de jästa bullarna. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter i 250 grader.

Kommentarer