Höst-juica i Restaurang Hemmet med rött och sött



Har du hakat på juicing-trenden än? Ett sätt att dricka goda droppar och få i sig och hela familjen nyttiga grönsaker. I mitt uppdrag för Philips kampanj Restaurang hemmet ingår att skapa recept för Philips köksmaskiner, bland annat deras juicer. Den har en så kallad pre-cleaningfunktion som gör att man kan göra en juice i en färg, sedan köra rengöringsfunktionen och sen göra ny juice i en annan färg, utan att plocka isär och diska. Praktiskt när man har många smaker och viljor i en och samma familj - som jag har.

Utmaningen antagen av Husmor - jag ville testa cleaningfunktionen på ett utmanande test - och som dessutom är i säsong just nu -rödbeta! Rödbetor har som bekant ett rött färgämne som är mycket starkt och till och med går att färga kläder med. En gammal kär kombination som ni sett på bloggen tidigare är hallon och rödbeta, så det fick det bli.
___________________________________________
Fakta: om antioxidanter och olika färger
Det fina med att dricka olika färg på juicen varje dag är att du garanterat får i dig alla mineralämnen, antioxidanter och vitaminer som vår kropp behöver för att stå emot stress och sjukdomar. Visste du att antioxidanter är naturens sätt att skydda sig från angrepp? 
Alla växtceller har en förmåga att bygga upp olika skydd mot olika miljögifter, en förmåga som djur och människor saknar - vi måste konsumera växter för att få i oss dessa skydd. Varje färg har sitt skydd. Ett sätt att bygga upp ett naturligt skydd mot cancer, hjärtsjukdomar, förkylningar, virus och mycket annat är en varierad färgrik kost över veckan. Förmågan byggs inte upp - du måste fylla på hela tiden för att skyddet ska fungera. *) 
De röda antioxidanterna är stabila - dvs de finns kvar trots att jucien står ett tag eller att de värms upp (varför barnens ketchup inte är så dum trots allt). Den här röda juicen är helt ok att förvara i kylen en dag, vitaminer och nyttigheter stannar bra - men sätt ett lock på.
Rödbetan finns svenska i butiken nästan hela vintersäsongen, de går ju bra att lagra. Även våra svenska äpplen bör lyftas fram och lagrade på rätt sätt håller de länge under vintern. Hallon är fina frysta, ha alltid några paket i frysen om du inte har egna buskar. Ett tips är att sätta hösthallonbuskar - det är underbart att kunna plocka hallon i november!
____________________________________________

Mina betor och rotselleri från landet

Fina betor från Väddö kördes med hösthallonen på busken. För att få ett sting i juicen så la jag dessutom i min fina svarta chili som fortfarande ger mig frukt varje dag. Sötma hämtades från röda, vackra höstäpplen. Prova - lite otippat men god. Är du en söttegris går det att addera lite socker också.

Nästa gång på bloggen - förstås en grön juice direkt efter den röda... hur tror ni att det gick?


Röd höstjuice
Gör så här:

Cirka 2 dl juice:
2 små rödbetor
2 äpplen
100 gram färska eller djupfrysta hallon
1 liten chili av valfri styrka

Gör så här:
·         Skölj alla frukter, bär och grönsaker noga, borsta rödbetorna (jorden måste bort när du ska göra färskjuice).
·         Skär av topp och rot av betan (eller skala). Det går också att köpa färdigskalade i butik.
·         Kör ner alla frukter som de är och juicen är färdig! Blir den inte tillräckligt lös, tillsätt vatten


Använd pre-cleaning, häll i en kanna vatten och sätt på juicern. Vattnet som kommer ut kan du göra en god rödbetsläsk på med vanligt mineralvatten! Jag tycker också du ska prova att använda renset som blir kvar att koka buljong på - det är tråkigt att slänga alla fibrer och nyttigheter som blir kvar i juicen.


Barnens juice
PS. Barnen gjorde snabbt en egen med bara äpple och hallon och smaksatt med nystött kardemumma. Med socker. Den var förstås också god. Såna är mina barn!




____________________________________________
VECKANS RESTAURNG HEMMET-TIPS
Vad är bra att lära sig från restaurangvärlden? Varje vecka ger jag ett Restaurang Hemmet-tips!
Använd juicen som sås eller soppa. Den här juicen med lite mindre äpplen är fantastisk som en förrätt. Stek lite sidfläsk i tärningar. Gör en crème på 1 dl crème fraiche och 100 gram getost samt lite salt och vitpeppar med din stavmixer. Lägg lite sidfläsk i botten på en snygg skål. Ovanpå skedar du upp krämen så snyggt du kan. Lägg ett par kvistar timjan längst upp. Häll sedan juicen i en snygg kanna över, riktig restaurangservering.
_____________________________________________

*) Detta har jag lärt mig i den kurs i "matens och kroppens kemi" som jag har tagit på universitetet. Modern forskning har visat detta.

Kommentarer