tisdag 5 oktober 2021

Tarte flambée med karamelliserad lök, kittost och fikon 

Jag har en ny krönika som heter Finrummet på Realtid. Här skriver jag om det goda livet. Restaurang- och resetips, recept och kockknep. Läs gärna på Finrummet Realtid

Denna vecka skriver jag om lök eftersom det var råvara för Årets kock-finalen. Jag bjuder på en härlig tarte flambée, fransk pizza, med karamelliserad lök.



Ingredienser till 5-6 förrättspajer

Jag bjuder på mitt bästa recept på lök, karamelliserad lök. Gott till allt och jag har alltid en burk i kylen. Världens bästa drinktips eller varför inte till fredagsmyset? Idén fick jag från fransk löksoppa, detta är samma koncept. I Frankrike får man dessutom ofta crème fraiche på pizza så jag lade till det här för att göra det extra gott. Går naturligtvis att utesluta den och osten för att göra en vegansk rätt.

Deg

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl varmt vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 6 st gul lök
  • 1 klick smör
  • 1dl olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • ½ dl honung
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • Salt
  • 100 gram kittost eller annan stark dessertost
  • 1 fikon
  • ½ dl Crème Fraiche
  • En kruka timjan
  • ½ dl olivolja

Gör så här

  • Baka ihop degen snabbt i en bakmaskin eller för hand, det varma vattnet är ett sätt att få degen att snabbt bli lätt att bearbeta. Vila kort.
  • Skär lök i strimlor (spara en till lökbåtar). Stek i smör på låg värme tills den är mjuk. Häll på vinäger, vin, honung och lite av timjan. Låt koka ihop utan att bli brunt.
  • Skär kittost i skivor.
  • Fritera timjan i varm olivolja i en stekpanna tills frasig. Lyft upp och vila på papper.
  • Skär en lök i två halvor. Lägg upp och ner i den varma pannan och lägg på en kastrull så du får en sotad kant. Låt sedan dra i lite vinäger och vatten i pannan. Dra isär lamellerna försiktigt så har du snygga lökbåtar!
  • Sätt ugnen på 250 grader och sätt in plåten så att den är varm. Fukta med olivolja.
  • Baka ut små rundlar på den varma plåten. Baka 5 minuter så att de blir lite hårda.
  • Lägg på osten först och sleva lökblandningen över. Baka 5-10 minuter tills gyllenbrun i kanterna (tid beror på ugnen, varmast möjligt är godast, låt den gärna få lite brända kanter).
  • Lägg upp, klicka Crème Fraiche på och dekorera med lökbåtar, olivolja, fikon och friterad timjan.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen