Årets Ekokock: Svinnmatlagning - kaffemarinerad lövbiff

Recept; Kaffemarinerad lövbiff med ruccolapesto, nektarinsalsa och eldad broccoli

Jag tävlade i Årets Ekokock den 9 september. Att få en råvarukorg med utvalda produkter med kort utgångsdatum från livsmedelsbutiker som vi på kort tid skulle laga ihop något gott av i 15 portioner, det var en kul utmaning. Det är viktigt att kunna laga på rester och överflödiga matdelar.

Jag fick en rostbiff och ryckte åt mig en chilisås, nektariner, lite trött ruccola, gräddfil, en ädelost och tomater. Det blev detta recept som innehåller många komponenter som jag lagat tidigare. Dessutom bad jag om en kopp kaffe till marinaden. 


Just hela bitar kött kan man alltid, faktiskt med fördel, använda några dagar efter utgångsdatum. 

Vi hade endast en morska och ett triangiakök, knappt någon utrustning. Dessutom spöregnade det. Inte världens bästa förutsättningar.

Det fanns några trötta nektariner och tomater, en påse halvtrött ruccola, broccoli och en mögelost. Och så bad jag om att få en kopp kaffe - till marinaden! Jag gjorde följande rätt som föll alla i smaken.

Ruccolapesto är världens bästa och godaste knep när du har en slokande ruccola på sista dagen. Var dock försiktig med sallad efter utgångsdatum, det kan bildas tråkiga bakterier i en salladspåse.

Ruccolapesto

En påse ruccola

En dl olivolja

Lite salt

* Mixa med mixerstav till slät. 

Nektarinsalsa

2 nektariner

1 citron, 1 chili

Koriander

Vitlök

2 msk olivolja

* Hacka nektariner fint. Hacka chili. Blanda och riv över skal från citronen. Pressa i resten av citronen och pressa i vitlök efter smak. Hacka i koriander och blanda till sist med olivolja.

Sås på gräddfil och ädelost

1/2 ädelost

1 dl gräddfil

2 äggulor

Örtsalt

* Mosa ädelosten (lättast om den är rumstemperatur). Blanda med äggulor. Rör hårt och blanda ner gräddfil långsamt. Krydda med örtsalt.

Rostad broccoli

1 broccoli

sesamfrön

Olja till stekning
havssalt

* Skär broccolin i smala stänger med både stjälk och frukt så att du använder allt. Grilla på hög värme i olja och sesamfrön till lätt bränd.

Lövbiff

200 g lövbiff 

1/2 kopp kaffe

Chilisås 

Rostad paprika

1 Citron

Spiskummin 

1 dl Sesamfrön

* Mixa rostad paprika (gör egen eller köp), kaffe, chilisås, spiskummin och chilisås. Marinera med sesamfrön i en halvtimme (i rumstemperatur).

* Grilla på morika eller stek i järnpanna på hög värme i några minuter för att få färg.

Låt vila och håll lite varmt.

Montera allt så här: ruccolapesto i botten, Sedan biffen och broccoli. Toppa med salsa och sås.

Smaklig spis!
Kommentarer

Populära inlägg