Ungt Champagnehus arbetar med modern perfektion baserad på kunskap

LISAS VINVAL

- Champagne Thiènot

Till restaurangen köper jag olika Champagne för olika tillfällen och det är fascinerande hur de varierar så mycket i stil. Klimatförändringarna är som vi vet en stor utmaning för Champagnemakarna och vi kommer att se mer av smakrika Champagner. Det är bra när vi ska kombinera med mat och jag har lärt mig att älska både Blanc de Noirs och lagrad Champagne. Champagne Thiènot i Reims startades modigt nog av Stanislas Thiénots far Alain 1985 efter att han skaffat några av de bästa lägena redan 1976. Stanislas och hans syster Garance är nu andra generationen och förvaltar men utvecklar också. Hur de arbetar kan endast beskrivas som snyggt, rent och stilfullt. Lärdomar och frihet man kanske inte tar sig om man är tjugonde generationen. Jag säger wow till varje bubbla. Turligt nog för er finns också alla i beställningssortiment.
Fadern Alain Thiénot skapade allt under åttiotalet och syskonen har därefter lagt sina egna idéer till uttrycket. Utvecklingen av dryckerna är mycket genomtänkta och en lyckad kombination av arv och modernitet. Jag hade förmånen att få vara med på en provning med Stanislas Thiénot i Stockholm arrangerad av Tryffelsvinets vinklubb. Över hälften av druvorna kommer från egna odlingar och några särskilt fina Grand Cru-lägen i Ay och Côte de Blancs och de lagras i deras 2 kilometer långa källare under staden Reims. Här har vi Champagne som är både frisk och väldigt klassisk. Champagnen är också partner till Bocuse d'Or och finns på många fina restauranger runt om i världen, det är ju ett sant nöje att tänka Champagne och mat.

NV Thiénot Brut
Beställningssortimentet (nr 775454) 439 kronor
NV betyder som ni säkert vet huschampagnen och här kommer druvorna från alla de bästa lägena runt hela Champagne och det känns snyggt. En härlig krispig syra i kombination med krämighet och frukt. Stilfull, elegant och perfekt. Gjord på 40% Chardonnay, 45% Pinot Noir och 15% Pinot Menuier, blandningen varierar varje år. Man känner kvaliteten på tungan, en utsökt Champagne! Kalkig doft och den passar matmässigt perfekt till drink med kanapéer på olika fräscha råvaror. 

NV Thiénot Blanc de Blancs Brut 
Beställningssortimentet (nr 71387) 549 kronor


Champagne gjord på bara druvan Chardonnay är mångas favorit eftersom Champagnen får hög syra och ofta blir ren och frisk. På grund av den fina strukturen i druvan och den friska syran är det en mycket bra sort att lägga undan för lagring, den håller fräschören så otroligt länge och när den har fått lite fat så blir man fascinerad över hur länge den håller fräschören. Jag kan ibland tycka de blir för syrliga och stickiga eftersom jag tycker om lite smak, men här på inledningen känns det så fint mildrat av en unik krämigt. De ligger så länge som fyra år på lease. Här finns citronen, men kanske är den grillad som Stanislas själv säger, och syran är fin och rundas av med crèmen. I doften känner vi lite av de fina vita blommorna och torkad frukt. En perfekt stilfull mousse. 

2012 Thiénot Vintage Brut - lagrad Champagne  

Beställningssortimentet (nr 77930) 549 kronor

Detta är Champagnes bästa vintage sedan 1996 och ett fantastiskt år. Druvorna är från Thiénots Grand Cru-lägen på de östliga sluttningarna i Côte de Blancs och efter lagring på fat så får vi hör uppleva en komplex smak med mogen och fin gul frukt eller torkad frukt. Stor och fin eftersmak och denna champagne är verkligen mer för mat då den är både lagrad och gjord på 65% Pinot Noir. Huset har inte alltid Pinot Meunier, detta är lade man i 10% av druvan som är Champagnes "minoritetsdruva". Trots kraften har vi samma rena stil och hög syra från denna kalla vintage. Skörden var liten och då väljer de att göra ett mer tight vin i färre flaskor, för att inte få för mycket uttryck.

2008 Thiénot Cuvée Stanislas Blanc de Blancs Extra Brut
Beställningssortimentet (nr 93096) 879 kronor
Collection Famille - familjens speciallinje görs 2-3 gånger per decennium. Denna är fascinerande. 100% Grand Cru Côte de Blancs och görs i 25 000 flaskor. Detta kallar Stanislas en "vertikal vintage" dvs det är verkligen typiskt Blancs de blancs. Vi har här den höga syran kvar och trots att det är en 2008 borde den ligga säkert 20 år till för att bli riktigt bra. Inte lika mycket nötter och Brioche här, lätta gröna toner av pistasche. Det kunde vara en riktigt ung champagne när man smakar blint! En lovande Vintagechampagne. Familjelinjens flaska är snygg och Stanislas håller på med lite laborationer i olika flaskor för att se om formen på flaskan påverkar innehållets smak. Intressant...

Eftersom jag läser på franska så ser jag att Champagnen beskrivs som "la robe present un bel or doré avec de jolis reflects verts" - en gyllene klänning med gröna reflektioner (i sann fransk anda).

2008 Cuvée Alain Thiénot Brut
Beställningssortimentet (nr 93096) 879 kronor
FamiljecuvéernaDenna är 60% chardonnay och 40% Pinot Noir, det vill säga mer smakrik än den andra 200 och druvorna kommer här från mer sydliga lägen. Uppkallad efter champagnehusets grundare. Det är så intressant att det alltid är skillnad med en åldrande pinot noir. Denna champagne är så god att dricka som den är, här är verkligen lagringen till sin fördel. Den kan gott lagras många år till. Den här kan gott drickas till svamp eller vitt kött enligt Stanislas.

Blanc de Noirs 
Att dricka Blanc de Noirs är nästan som en egen kategori vin. De är gjorda på den röda druvan Pinot Noir, den som i ett hus standard-Champagne NV ofta är representerad runt 20-50%. Det blir en intensivare, mustigare och godare mat-Champagne. Ännu roligare är om du hittar en på endast den tredje druvan, Pinot Menuier. Då avviker det kraftigt från Champagne då det brukar vara 2-10% av den druvan.

Drick med fördel dessa viner till maträtter och gärna med lite ost eller brynt smör. Det är ju fantastiskt att servera champagne till den första rätten, eller hur?

2008 La Vigne Aux Gamins 2010
Beställningssortimentet (nr 59263) 1499 kronor

Single Vinyard, dvs från ett fält i Gamins, 100% grand cruläge. Finns endast 3300 flaskor och då blir man ju extra glad av att få prova. Dessa vindruvor är svåra att pressa, och ofta är de integrerade i Cuvée Thienot. Stanislas berättar att de arrenderar marken och detta innebär ju alltid en risk, plötsligt kan man ju bli av med ett arrende. Gäller alltså att spara denna flaska om man kommer över den. De har en mycket speciell karaktär. Pure, helt ren och ett friskt vin. Doften är fräsig, underbart och frisk och tydlig men samtidigt färdigt. Syra men en lagrad syra ger ju alltid en finess.

"De vingårdar som planterades när min far grundade huset på 70-80-talen var då väldigt ifrågasätta men nu är de ändå väldigt produktiva och många ger dem högt betyg" säger Stanislav.
Kommentarer