Tomte-Barolo låter kanske infriande - Sara Vezzas viner håller hög kvalitet

De här vinerna finns i beställningssortimentet - men 2018 års Josetta Saffirio med årets tomte finns från och med imorgon i det tillfälliga sortimentet - tips till årets julmiddag.



I Italien berättas samma sagor om hustomte som i Sverige, bara det att i Sara Vezzas familj fick tomten vin och inte risgrynsgröt som tack för hjälpen på gården. Därav de små fina tomtarna på Jossetta Saffrios Barolos som varje år tecknas av en ny konstnär, i år den svenska . det kan kännas kommersiellt lyckat men vinerna håller verkligen toppklass med ett av Barolos bästa lägen. Gården ligger nedanför slottet SerraLunga och fältet heter Monteforte D'Alba i sydöstra hörnet av Barolo. Familjen har också ett fält i västra Barolo i Novello.

"Vi har fått möjligheten att ta hand om den här vackra platsen på jorden och de höga kvalitetskrav på hantverket som finns i Barolo, och med det kommer också ett stort ansvar" säger Sara Vezza.

Sara Vezza sa redan som 17-åring till sina föräldrar när de gick i säljtankar, kaxigt, att hon ville ta över. Det har hon gjort med bravur och sadlade tidigt om till helt ekologiskt, vilket hon är ensam om i sin omgivning.

Intensiva, som man lätt visualiserar som härligt italienska, debatter med sin far resulterade i att Sara Vezza producerar ett varumärke under Josetta Saffiro som håller familjetraditionen (tomtebarolon) och ett annat lite mer experimentellt varumärke Sara Vezza. Detta ger ett mycket bra beslut eftersom de viner vi får smaka ger en bra variation.




BILD

Jag tycker om att få prova flera viner från en producent bredvid varandra eftersom det verkligen skapar bilden av varje vin med nyanserna. Gör ni provningar hemma är mitt tips att prova viner som ligger nära varandra ihop, det är så mycket mer intressant. I den här provningen fick vi smaka 3 st röda viner från Sara Vezza, en Barbera d'Alba, en Nebbiolo d'Alba och en Barolo, samt 4 st Josetta Saffirio, också en Barbera d'Alba, en Lange Nebbiolo och två Barolos från Josetta Saffirio.  Här har ni lite tips och information om hur ni kan köpa vinerna. Vi fick prova ett helt magiskt vin från 2015 på originalstockarna från 1910 som mycket väl kunde ha varit lagrat i 20 år, och det kan ni beställa om ni är ute efter något unikt. 

Här får ni några av mina egna enkla noteringar från provningen. Vin är alltid personligt så det här är min egen, privata upplevelse. 

2020 Barbera d’Alba Superiore – Josetta Saffirio
Nr 71848 (Beställningssortiment) à 185 kronor
2020 gav trots klimatet en bra skörd för Josetta Saffirio och det här vinet på den lite mjukare, bärigare druvan från Piemonte, Barbera. Vinet är friskt med hög syra och samtidigt medelfylligt. Tycker det har en härlig intensitet och smaker av körsbär, hallon och choklad, jag skulle välja den till pizza, pasta eller en grillad köttbit. S

2019 Barbera d’Alba Superiore Villar’o– Sara Vezza
Nr 54194 (Beställningssortiment) à 229 kronor

I det här vinet känns den högre syran och mer skärpa. Vinet är från utvalda ytor i odlingarna och varje år väljer Sara själv ut vilka som ska bli Sara Vezza. Detta vin är bredare, har toner av mörk choklad och gått lite längre. Eftersom fältet har hög andel kalksten så är syran hög. Tycker vinet skulle passa bra till exempelvis svamp och gärna fågelrätter, varför inte en vaktel eller anka? syran är hög så den går bra till en mustig fiskrätt och säkert till tillagade grönsaker med ost. Ett utmärkt vin och en av mina tre favoriter på den här provningen. 

Saras etikett är vacker, de fyra elementen för vinmakeri är luft (står för en ängel och andlighet) - Vatten symboliseras av en Trollslända (en insekt som lever många år i vatten innan den flyger) - Land (landet hon ärvde) och Recilience (motståndskraft med tanke på hur hård och tuff naturen är mot oss människor).

2021 Langhe Nebbiolo – Josetta Saffirio
Årgång 2020 - Nr 72491 (Beställningssortiment) à 199 kronor

Det här vinet känns så fräscht och gott och tunnare än de övriga. De skalmacurerar med nedkylda druvor. Enligt Sara ska det kunna njutas direkt och är lite mjukare i tanninerna, men har bra potential att lagras. det var ett torrare år 2019 och bra väder på hösten så skörden blev bra. Det ligger ett helt år på ekfat och sedan på betong Det har en fin, skarp eftersmak, en härlig kropp med bär och lakrits. samt örter - Sara säger själv Rosmarin och Salvia. Jag tycker också det finns mandel och en viss bitterhet i vinet som måste passa fint till kryddiga italienska rätter med hård ost. Lagrat först på gamla ekfat och sedan betong.

2018 Barolo – Josetta Saffirio
Nr 91111 (Tillfälligt sortiment) lanseras 21 oktober 2022, 14 400 flaskor à 319 kronor
Här kommer ett tomtevin lagom till julen, så lämpligt. Och jag tycker, skynda till bolaget för detta. Druvorna kommer från alla Sara Vezzas vinfält. Det var varmt och mycket svampsjukdom detta år vilket ju är tufft när man odlar ekologiskt men de klarade ut ett fantastiskt fint vin med balanserad strävhet, skog i doften och både insmickrande hallon och tuffa blåbär som ger en beska och rätt höga tanniner jag tycker om till de finare middagarna under julen, kanske inte till köttbullarna dock. Svamp i doften och fattonerna är insmickrande och lagom. Enligt Sara Vezza använder man främst gårdens gamla fat eftersom det nu är så dyrt att beställa nya. Det gör också vinet elegant. Eller lägg undan i källaren till en jul om tjugo år, med fördel.

2017 Barolo Ravera – Sara Vezza
Nr 54193 (Beställningssortiment) à 499 kronor

Oj vilket härligt vin, det här är verkligen gott. Marsipan och mandel möter i iallafall min näsa. Här kommer druvorna från en dal i Novello där bergarten gör att druvstockarna mer sällan angrips av svamp. Här blir vinerna blommigare och jag känner körsbärsblomma, rosor i kombination med stark lakrits. Garanterat spännande vin att servera till fågelrätter.




2015 Barolo Riserva Millenovocento48 – Josetta Saffirio
Nr 71104 (Beställningssortiment) à 639 kronor

Här kom provningens bästa vin. Hennes morfar är född 1910 och när hans far var i krig försörjde han redan som barn familjen genom sin gård. Han gjorde succé, studerade och startade därefter till och med ett eget universitet. Han dog - precis som min egen morfar faktiskt - dagen före Sara föddes. Här kommer alltså ett vin på vinstockar från 1910, och vinet är helt otroligt gott. Smak av kaffe, mjuka gräddiga toner från fatet, djupa jordgubbar och mycket blåa bär. Det kunde legat i 20 år om du inte visste att det var från 2015. Fin tegelkänsla, ett grymt vin till finaste kötträtt med lite söta och gräddiga tillbehör och väl värt pengarna, kanske till nyår? 

MOUSSERANDE och VITT FRÅN BAROLO!

2018 Alta Langa DOCG – Sara Vezza
Nr 54195 (Beställningssortiment) à 299 kronor

Har alltid älskat vita viner från Piemonte eftersom de bär spår av de tunga, lite kraftiga rödvinerna. Jag är väldigt förtjust i tyngre vita viner eftersom de är roligare att laga mat till. Mina fiskrätter har alltid en lite tyngre profil. Det här vita är gjort på druvor från Ligurien och därifrån har jag fina minnen från ett besök på ett kooperativ. Druvan heter Rosesse och är otroligt god med egen karaktär. Enligt Sara själv rosmarin och salvia, iallafall mörkgrönt bladverk. Det finns en mineralet i botten och lite bittermandel i smaken. Jag tänker genast en grillad fisk. Lite fat på det gör att såsen därtill kan vara smörig. Ett väldigt unikt och annorlunda vin och det är endast Sara som gör detta.

2021 Langhe Rossese – Josetta Saffirio
Nr 78284 (Beställningssortiment) à 165 kronor




Alltså, mer bubbel från Piemonte. Jag är inte mycket för de italienska bubblande vinerna som exporteras till Sverige även om jag druckit många goda på plats i Italien. Drick det här bubblet med fördel till mat. Det är ett skarpt och jordigt bubbel med lång eftersmak. Gjort i området Murrazzano söder om Piemonte där man gör mycket bubblande vin. Jag känner av att det är 50% Pinot Noir och 50% Chardonnay. Saras första vintage av detta vin är så gott. Lite egen karaktär och vill egentligen inte jämföra det med något annat. Inga blommiga söta toner här inte. Prova!

Kommentarer