Tyska rödviner på frammarch - upptäck Spätburgunder


På vinkällaren Grappe arrangerades igår en Master Class på tyska rödviner av Wines of Germany. Vi provade 15 olika viner i tre flighter. Tyska rödviner håller generellt sett en hög kvalitet jämfört med imagen och i dessa dagar är de för oss svenskar hyfsat lokala viner. Med lokalt menar jag både  nära i klimat men framförallt också nära vår matkultur. Tyska rödviner passar utmärkt där det finns rökta smaker, djupa grönsakssmaker, charkuterier, ljusare kött, sötare rätter eller mustiga fiskrätter. Jag tycker att de godaste är dem på Pinot Noir eller som den heter Spätburgunder, snarare än dem gjorda på nya viner och klassiska franska druvor som dök upp i provningen exempelvis Syrah och Merlot.

Master of Wine Romana Echensperger ledde oss genom provningen på ett humoristiskt och insiktsfullt sätt. 
Jag har valt ut några viner från beställningssortimentet jag tycker är värda att prova. Ska vi nu beställa vin så är det ju kanske de mest exklusiva man tänker på och därför har jag valt de finare vinerna.  Romana framhöll att Pinot Noir ju lämpar sig alldeles utmärkt att lagra, kanske 30-40 år om det är av hög kvalitet. Det är annars talande att det endast finns fem röda viner i det fasta sortimentet från Tyskland. Fler viner går att få tag på via de olika tyska näthandlarna så där kan vara värt att botanisera.

Den första flighten var viner från klassiska kalkjordar och höll en hög och jämn klassisk kvalitet. Här stack en Spärtburgunder (Pinot Noir på tyska, dvs en sen Bourgognedruva) från Baden ut Spätburgunder vom Kalksten 2022 från Weingut am Schlipf för 251 kronor i Beställningssortimentet. Druvorna fermenteras med delvis stammar kvar, och lagras först i ståltank och efter pressning ett år med malolaktisk jäsning i stora franska ekfat. Ofiltrerat. I detta vin finns både jäsaromen och djupa smaker från faten, ett otroligt bra matvin. Priset var utifrån denna provning av kvalitetsviner ett bra pris. 

I nästa flight blev det lite mer atypiskt från Rhendalen. No 2 med sagolik kvalitet från ett historiskt kooperativ och en fin historia Pinot Noir Trocken 2019 Weingut Mayschoss, Ahr. Här har vi ett vin som "suger ihop kinderna" på ett positivt sätt och jorden av svart skiffer känns i smaken. Vinet lagras i rostade ekfat i 17 månader och här får man från branta sluttningar en fin rökig pinot Noir. Det är från Ahr-regionen som ju drabbades av översvämningarna men just här klarade sig sluttningarna bra och fyrtio fat räddades. Finns ingen importör så uppmaningen är att ge oss lite av detta unika vin.




En helt annan djupare, fruktigare och nästan lite söt still var ett vin från


Lorcher Kapellenberg 2019, Chat Sauvage, Rheingau. Spontanjäst i 22 månader i fransk ek och en filtrering. Ett perfekt vin till lite sötare, krämigare rätter, kanske fisk eller asiatiskt. Med tanke på klimatförändringarna så är detta platsen att vara på. Stor kropp och lite sött. Priset är 539 kronor och det finns i beställningssortimentet.

Bischofsberg Spätburgunder 2018, Franken är ett riktigt gott vin för er som tycker om lite rökigare vin. Kostar 731 kr i beställningssortimentet och detta är vin med tydlig, naturlig fermentation. Det är lagrat på lokal långsamt växande ek. Det är faktiskt en spännande trend, allt fler tyska vinbönder använder lokal ek till sina viner.

Ett kul vin vi fick smaka är La Résistance 202 från Weingut Wedelkind, Rheinhessen av nya druvvarianter som odlas för att de är motståndskraftiga mot svampar och insekter. Ett drickbart, juicigt vin som smakar av svarta vinbär och björnbär, helt klart ett sippvin. Ett år i både gamla och nya fat. Priset är runt 10 Euro, finns ej att beställa i Sverige men detta torde vara ett framtidsvin. Ganska lite sulfiter är adderade vilket är bra för allergiker.

Bon dégustation!

Lisa



Kommentarer