måndag 2 april 2012

Påsktårta: passionsfruktig kladdkaka med creme på vit choklad och passion

Påsk är passionsfruktens tid. Det ska vara gult och sött på påsk, här är en skapelse av både mörk & vit choklad samt mycket passionsfrukt, en självklarhet när jag fick i uppdrag av Löfbergs Lila att skapa en god påsktårta. Kladdkakan med passionsfrukt kan med fördel också bakas som den är, en underbar kombination! Cremen gör att det blir vitor över, på detta gjorde jag ljuvliga små passionmaränger som också passar i påsk. 
Vad jag gillar med både kladdkaka och den här cremen är att man undviker både det kemiska bakpulvret och det läskiga gelatinet, bara helt naturliga ingredienser.

Till denna tårta serverar jag ett kraftigt och mörkt kaffe, exempelvis Löfbergs Kharisma som innehåller toner av citrus och marsipan, eller som här en espresso i mina ärvda mockakoppar från mormor som jag ju vill använda!

Påskig kladdkaka med creme på vit choklad & passionsfrukt
OBS! Påbörja dagen före servering!

Kladdkakan
Ingredienser:
100 gram ekologiskt smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
50 gram mörk choklad
50 gram ljus choklad
2 dl ekologiskt vetemjöl
6 passionsfrukter

Gör så här:
* Smält smöret, låt svalna något
* Smält chokladen i vattenbad och låt svalna något
* Vispa ägg och socker riktigt pösigt
* Rör långsamt i chokladen och vaniljsocker (lägsta hastigheten på vispen)
* Blanda i vetemjölet och sist det smälta smöret. rör försiktigt
* Gröp ur passionsfrukterna och blanda i fruktköttet i smeten, rör fortfarande försiktigt
* Fyll i en smörad form och grädda på 175 grader i ca 15-20 minuter
* Låt stå och kallna över natten under formen medan du gör cremen.

Creme på vit choklad och passionsfrukt
Ingredienser:
4 äggulor (spara vitor till maränger, recept kommer på bloggen)
2 dl ekologisk vispgrädde
250 gram vit choklad
4 passionsfrukter
Ett paket physalis 

Gör så här:
* Blanda äggulor och vispgrädde i en kastrull, värm på medelhög värme tills första bubblan kommer. Bevaka och dra genast av kastrullen!
* Bryt i chokladen och rör tills den har löst sig
* Gröp ur passionsfrukterna och blanda i fruktköttet i cremen
* Låt cremen stå i kylen väl inpackad över natten (viktigt att packa efterrättsingredienser noga så de inte tar smaka av ev mat). Se till att den stelnat.

Montering:
* Bred cremen över tårtan, låt den rinna ned lite snyggt på kanterna
* Dekorera med physalis, både med blad och utan
* Låt stå framme en stund före servering

/Husmor
 

4 kommentarer:

Caramel sa...

Ser smaskigt ut, men har du något annat smaskigt på lut som är glutenfritt?

Lisa Lönner Pulkkinen sa...

Hej Caramel! Mycket bra fråga. Cremen är ju glutenfri och om den står till sig en dag i kylen så går det att forma små ägg av den och servera med frukt, det är supergott! Det var så jag skapade cremen från början. Ska fundera vidare!
Lisa

Anonym sa...

Har just testat och som vanligt när man gör något för första gången så blir det lite sådär. Nämligen EXTREMT kladdigt, i princip ogräddat utom runt kanterna (20 min). Kanske har du varmluftsugn?

Lisa Lönner Pulkkinen sa...

Hej Anonym!
Ja det har jag och dessutom en ganska opålitlig sådan. Det ska i och för sig vara ganska kladdigt men inte på kanterna! Vad synd. Det brukar vara ca 20 på kladdis men jag ska skriva att man ska känna sig fram. Tusen tack för feedback!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen