torsdag 24 maj 2012

Husmor Lisa startar Bondens egen Marknad för att lyfta skärgårdens smaker

Ny helgutflykt för matintresserade:
Husmor Lisa startar Bondens egen marknad i Vaxholm – en satsning på skärgårdens smaker

På det pittoreska Rådhustorget i Vaxholm startas nu en Bondens egen marknad av Husmor Lisa, officiell matbloggare för Årets kock samt nystartad småskalig odlare och matproducent. Det är den tjugonde Bondens Egen Marknad i Sverige, den växande rörelse där producenter säljer sina egna produkter i närmaste stad. Den första marknaden anordnas 16 juni kl. 12-16 samt fyra till i höst.

Vaxholms Bondens egen Marknad ska lyfta fram skärgårdens smaker och visa upp småskalig mat och odling från öarna och längs kustremsan. I höst planeras också en gastronomisk dag med mat lagad på produkterna.

-De här producenterna kan vara svårbesökta innan och efter båtsäsongen. Intresset för regionala smaker ökar och vi är nu fler som delar visionen att göra skärgården till ett spännande matkluster, säger initiativtagaren Lisa Lönner Pulkkinen, som själv odlar gammaldags svenska kryddörter, grönsaker och bär och gör handgjorda matprodukter under varumärket Husmor Lisa.

En kartläggning genomförd av föreningen Öppen Skärgård visar att det finns närmare 200 producenter på öarna i skärgården. Trots det stora matintresset erbjuds få skärgårdsråvaror på försäljningsställen i Stockholmsregionen trots att det finns fina gårdsostar, grönsaker, fisk och kött.

Årets kock 2002 och Vaxholmsbon Andreas Hedlund är också engagerad för att skapa ett restaurangevenemang i samband med någon av höstens marknader.

Farmers Market började i England och USA och har gjort succé genom att skydda och marknadsföra regionala specialiteter samt öka det lokalproducerade i området runt marknaden. Det finns redan en populär marknad på Södermalm, en på Östermalm och en i Uppsala. Ett av målen med Bondens Egen Marknad i skärgården är just att få en utveckling med fler producenter och fler försäljningsställen av närproducerad skärgårdsmat där inspirationen kommer från framförallt Jämtland. Ett projekt drivs av Öppen Skärgård för att kartlägga vad som är typiskt skärgårdsmat.

-Vi aktiverar Vaxholms fina rådhustorg där det faktiskt under stora delar av 1900-talet just ordnats matmarknad på lördagar. Vi ger möjlighet till fler att ta del av skärgårdens mat och kultur. Marknaden ingår i vår övergripande satsning på att göra Vaxholm till ”hjärtat i skärgården” och en gastronomisk destination att räkna med, säger Per Törnvall, kommunchef Vaxholms stad.


Så här såg det ut i Vaxholm tidigt 1900-tal


Följande datum finns Bondens egen marknad i skärgården på Rådhustorget i Vaxholm:

  • lördag 16 juni kl 12.00 – 16.00
  • lördag 18 augusti kl 12.00 – 16.00
  • lördag 15 september 12.00 – 16.00
  • lördag 13 oktober kl 12.00 – 16.00
  • lördag 1 december kl 12.00 – 16.00

Mer information
Lisa Lönner Pulkkinen på lisa@husmorlisa.se eller 070 200 94 14

Riksföreningen, AnnaKarin Hamilton: annakarin@strjernarp.se, tel: 070 534 90 63

Läs mer3 kommentarer:

Elena sa...

Kul! Lycka till!

Jag var på Bondens Marknad förra helgen, här i Malmö, på Drottningstorget.

Alltid kul att köpa närproducerat!

Husmor Lisa sa...

Härligt! Har inte varit på den men den är väl troligen den bästa särskilt nu :)

Stora Morran sa...

Kanon initiativ Lisa!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Leta i den här bloggen