Husmor Lisa startar Bondens egen Marknad för att lyfta skärgårdens smaker
Husmor Lisa startar Bondens
egen marknad i Vaxholm – en satsning på skärgårdens smaker
På det pittoreska Rådhustorget i Vaxholm startas nu en Bondens egen marknad av Husmor Lisa, officiell matbloggare för Årets kock samt nystartad småskalig odlare och matproducent. Det är den tjugonde Bondens Egen Marknad i Sverige, den växande rörelse där producenter säljer sina egna produkter i närmaste stad. Den första marknaden anordnas 16 juni kl. 12-16 samt fyra till i höst.
På det pittoreska Rådhustorget i Vaxholm startas nu en Bondens egen marknad av Husmor Lisa, officiell matbloggare för Årets kock samt nystartad småskalig odlare och matproducent. Det är den tjugonde Bondens Egen Marknad i Sverige, den växande rörelse där producenter säljer sina egna produkter i närmaste stad. Den första marknaden anordnas 16 juni kl. 12-16 samt fyra till i höst.
Vaxholms Bondens egen
Marknad ska lyfta fram skärgårdens smaker och visa upp småskalig mat och
odling från öarna och längs kustremsan. I höst planeras också en gastronomisk
dag med mat lagad på produkterna.
-De
här producenterna kan vara svårbesökta innan och efter båtsäsongen. Intresset
för regionala smaker ökar och vi är nu fler som delar visionen att göra
skärgården till ett spännande matkluster, säger initiativtagaren Lisa Lönner
Pulkkinen, som själv odlar gammaldags svenska kryddörter, grönsaker och bär och
gör handgjorda matprodukter under varumärket Husmor Lisa.
En kartläggning genomförd
av föreningen Öppen Skärgård visar att det finns närmare 200 producenter på
öarna i skärgården. Trots det stora matintresset erbjuds få skärgårdsråvaror på
försäljningsställen i Stockholmsregionen trots att det finns fina gårdsostar,
grönsaker, fisk och kött.
Årets
kock 2002 och Vaxholmsbon Andreas Hedlund är också engagerad för att skapa ett
restaurangevenemang i samband med någon av höstens marknader.
Farmers
Market började i England och USA och har gjort succé genom att skydda och
marknadsföra regionala specialiteter samt öka det lokalproducerade i området
runt marknaden. Det finns redan en populär marknad på Södermalm, en på
Östermalm och en i Uppsala. Ett av målen med Bondens Egen Marknad i skärgården
är just att få en utveckling med fler producenter och fler försäljningsställen
av närproducerad skärgårdsmat där inspirationen kommer från framförallt
Jämtland. Ett projekt drivs av Öppen Skärgård för att kartlägga vad som är
typiskt skärgårdsmat.
-Vi
aktiverar Vaxholms fina rådhustorg där det faktiskt under stora delar av
1900-talet just ordnats matmarknad på lördagar. Vi ger möjlighet till fler att
ta del av skärgårdens mat och kultur. Marknaden ingår i vår övergripande
satsning på att göra Vaxholm till ”hjärtat i skärgården” och en gastronomisk
destination att räkna med, säger Per Törnvall, kommunchef Vaxholms stad.
Så här såg det ut i Vaxholm tidigt 1900-tal |
Följande datum finns Bondens egen marknad i skärgården på
Rådhustorget i Vaxholm:
- lördag 16
juni kl 12.00 – 16.00
- lördag
18 augusti kl 12.00 – 16.00
- lördag
15 september 12.00 – 16.00
- lördag
13 oktober kl 12.00 – 16.00
- lördag
1 december kl 12.00 – 16.00
Mer information
Lisa Lönner Pulkkinen på lisa@husmorlisa.se eller 070 200 94 14
Lisa Lönner Pulkkinen på lisa@husmorlisa.se eller 070 200 94 14
Riksföreningen,
AnnaKarin Hamilton: annakarin@strjernarp.se,
tel: 070 534 90 63
Läs mer
Kommentarer
Jag var på Bondens Marknad förra helgen, här i Malmö, på Drottningstorget.
Alltid kul att köpa närproducerat!