Porcherade vaktelägg från Tjärdalen med löjrom - sommarens förrätt

Vin som passar till detta är ett torrt, vitt franskt vin exempelvis en Pouilli Fumé eller en vit Bourdeaux. Det är alltid svårt med för mycket lök i maten till vin men Sauvignon blanc tycker jag klarar gräslöken bäst.
Två varianter på vaktelägg - pocherade och kokta - med löjrom och örter
Recept för 4 personer
8 vaktelägg
Gräslök, en handfull
1 msk parmiggiano
Löjrom, ca 100 gram
Örter, exempelvis körvel och dill
1 msk äppelcidervinäger
Egen majonäs, se föregående recept
Gör så här:
* Tina löjromen i en sil om den är fryst
* Skölj och hacka alla örterna med kniv
* Gör en majonäs och blanda ner parmiggiano och örter (spara gräslök till dekoration)
* Koka upp vatten på spisen i en liten kastrull
* Koka upp vatten och vinäger i en annan kastrull (absolut inte aluminium)
* Koka 4 av äggen i den ena kastrullen i exakt 2,14 minuter (har jag just lärt mig)
* Knäck samtidigt övriga 4 ägg i den andra kastrullen. Det är lite pilligt så använd en vass kniv och hacka sönder ägget på mitten, häll i snabbt
* Ta upp de pocherade äggen efter 1 minut med en hålslev, äggulan ska rinna ut på tallriken
* Lägg ut allt fint på en tallrik och servera! Servera ev en smörstekt brödskiva till.
Vaktelägg från Tjärdalen fågel |
/Husmor
Kommentarer