Porcherade vaktelägg från Tjärdalen med löjrom - sommarens förrätt

Lokala vaktelägg från Tjärdalen frågel! En av få uppfödare i Sverige. De finns på Bondens marknad i Vaxholm nu på lördag. De flesta gäster vi haft i somras har bjudits på denna delikatess, tillsammans med löjrom och en majo på kryddor från Husmors trädgård. Prova att porchera dem, helt klart godast!

Vin som passar till detta är ett torrt, vitt franskt vin exempelvis en Pouilli Fumé eller en vit Bourdeaux. Det är alltid svårt med för mycket lök i maten till vin men Sauvignon blanc tycker jag klarar gräslöken bäst.


Två varianter på vaktelägg - pocherade och kokta - med löjrom och örter
Recept för 4 personer
8 vaktelägg
Gräslök, en handfull
1 msk parmiggiano
Löjrom, ca 100 gram
Örter, exempelvis körvel och dill
1 msk äppelcidervinäger

Egen majonäs, se föregående recept

Gör så här:
* Tina löjromen i en sil om den är fryst
* Skölj och hacka alla örterna med kniv
* Gör en majonäs och blanda ner parmiggiano och örter (spara gräslök till dekoration)
* Koka upp vatten på spisen i en liten kastrull
* Koka upp vatten och vinäger i en annan kastrull (absolut inte aluminium)
* Koka 4 av äggen i den ena kastrullen i exakt 2,14 minuter (har jag just lärt mig)
* Knäck samtidigt övriga 4 ägg i den andra  kastrullen. Det är lite pilligt så använd en vass kniv och hacka sönder ägget på mitten, häll i snabbt
* Ta upp de pocherade äggen efter 1 minut med en hålslev, äggulan ska rinna ut på tallriken
* Lägg ut allt fint på en tallrik och servera! Servera ev en smörstekt brödskiva till.

Vaktelägg från Tjärdalen fågel




/Husmor






Kommentarer

Anonym sa…
Stavas pocherade.