Plockmat till nyår - löjrom på potatispengar

Ni som följer husmorsbloggen vet att min favoritfestmat är löjrom. Har du absolut panik inför nyårsfesten och vill servera något snitsigt och väldigt snabbt till champagnen? Jag gjorde de här enkla potatispengarna i dill igår. Recept för stora serveringar. Potatispengarna går att göra i förväg. Dessutom ett snabbt ostsnacks med sherry.

POTATISPENGAR i DILL med LÖJROM

Ingredienser 10 pers
1/2 kg fin och fast delikatesspotatis
100 gram löjrom
1/2 dl olivolja av finaste kvalitet
Örtsalt
1 burk ekologisk creme fraiche
En rejäl knippe dill
Svartpeppar
1/2 citron

Gör så här:
* Sätt ugnen på 220 grader
* Skiva potatisarna i halvcentimeterstora pengar (skalet kvar)
* Klipp dill fint i olivoljan
* Lägg potatisarna på en penslad plåt, pensla över oljan med dill i riklig mängt. Salta med örtsalt.
* Ställ in i ugnen tills potatisarna är genomstekta och fått en liten yta (ca 15 min)
* Sleva på löjrom på halva och creme fraiche på halva, stick i en dillkvist. Svartpeppra på!
* Kläm ev på lite citronsaft.
Champagne till är ett absolut måste. På nyheter finns en fin just nu, 99186 Sublime Grand Cru Brut för 319 kr

SMÅ SHERRY-OSTSNACKS i ugn

Här är en enkel snitt som också passar till champagne. Dessutom är den eminent nu när det kanske finns lite ostrester hemma efter jul. Enkelt och snabbt:

Ingredienser till ca 20 st:
Ca 2 dl riven ost av olika slag samt gärna lite mosad dessertost ex roquefort
4 skivor formfranska
1/2 dl creme fraiche
1 msk sherry
Svartpeppar från kvarn
Ev fikonmarmelad

Gör så här:
* Sätt ugnen på 220 grader
* Riv osten och mosa ihop med creme fraiche och sherry
* Bred på formfranskan, skär efteråt i mindre bitar
* Lägg allt på en smord plåt och grädda tills snacksen fått en fin färg (sätt gärna på grill sista minuterna). Det rinner ut lite men det gör inget. Lossa med kniv och lägg upp som det ser ut. Gott också med en klick fikonmarmelad på!
Här är mina väldigt populära, tidigare nyårsmenyer:

/Husmor

Kommentarer